Угоду про співпрацю у сфері космічної, наукової і науково-технічної діяльності між Житомирським національним агроекологічним університетом і Національним центром управління та випробувань космічних засобів наприкінці минулого року підписали ректор ЖНАЕУ Олег Скидан та начальник НЦУВКЗ Володимир Присяжний.

На знімку: Володимир Присяжний (ліворуч) і Олег Скидан.

Деяких наших читачів така новина може здивувати. Адже Україна не має власного космодрому, над Землею не кружляють космічні кораблі з українськими космонавтами. Але триває буденна малопомітна робота, що має велике практичне значення. 1994 року було запущено перший вітчизняний супутник «Січ-1», згодом — низку інших, готується до запуску новий орбітальний апарат. Одне із завдань — зондування Землі в інтересах різних сфер людської життєдіяльності.
— Це історична подія не лише для нашого навчального закладу, а й для всієї Житомирщини. Зокрема, у рамках угоди передбачено створення Регіонального космічного центру «Полісся», — зазначив ректор університету Олег Скидан. — Також досягнуто домовленості з Національним авіаційним університетом і НЦУВКЗ про реалізацію спільних проектів. Першим кроком стане проведення на базі університету вже в січні цього року круглого столу «Космічні технології в агробізнесі та екології», а навесні — Національного космічного форуму.
За словами Олега Скидана, важливість цього співробітництва полягає у спільному використанні технічних засобів, методів моделювання складних систем, алгоритмічного, методичного та програмного забезпечення з метою проведення досліджень у галузях супутникової навігації, дистанційного зондування Землі, інформаційних технологій.

Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.
Фото прес-служби університету.