Тим часом, поки українці продовжують відзначати традиційні зимові свята, нова національна забава під умовною назвою «Хто кого?» набирає обертів і забарвлюється несподіваними й яскравими фарбами. Обростає цікавими й інтригуючими подробицями та залучає все нових дійових осіб та персонажів.

Коротко нагадаємо фабулу і сюжетну лінію. Починаючи з листопада минулого року низка облгазів з групи Дмитра Фірташа об’єм природного газу, спожитого за показаннями лічильника кожного індивідуального споживача у жовтні, незаконно почали множити на так званий «коефіцієнт приведення до стандартних умов» тим самим суттєво збільшуючи суму нарахувань (дивіться публікацію «Хоч питання і не врегульовано, поки що платіть...» — «Голос України» № 234 (6989) за 07.12.2018).
На кричуще беззаконня відгукнулися Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, голова НКРЕКП Оксана Кривенко (дивіться публікацію «Облгази виходять за межі повноважень, а люди страждають!..» — «Голос України» № 236 (6991) за 11.12.2018) та НАК «Нафтогаз України». Процитуємо.
Володимир Гройсман:
«Я стурбований ситуацією. Звертаюся до громадян: платіть тільки за фактично спожитий газ за ціною 8,55 грн за кубометр. Решта — шахрайство з боку постачальників. Треба штрафувати облгази, які виходять за межі своїх повноважень, а люди страждають... Я вже підготував доручення і звернуся до міністра енергетики та до Національної комісії (що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг. — Авт.), яка є незалежною і має повноваження контролю та перевірки... Їх треба вжарити по перше число. Вони, монополісти, вже сіли всім на шию...»
Оксана Кривенко:
«Ухвалили рішення, яким НКРЕКП заборонила операторам ГРМ проводити донарахування... за природний газ... Проведений моніторинг ринку показав, що переважна більшість операторів газорозподільних мереж у платіжних документах... здійснила донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, які враховують різницю під час приведення до стандартних умов.
Які причини такої ситуації? Вузли обліку природного газу в точках передачі газу з газотранспортної системи до газорозподільної системи в автоматичному режимі здійснюють вимірювання при стандартних умовах (20 °С), проте лічильники газу в побутових споживачів не здійснюють такої температурної корекції обсягів і вимірюють при фактичній температурі навколишнього середовища...
Варто зазначити, що обсяги таких втрат розраховуються відповідно до методик, затверджених Міненерговугілля. НКРЕКП під час розрахунку тарифу врахувала обсяги втрат операторів ГРМ, які були затвердженні Міненерговугілля».
НАК «Нафтогаз України»:
«...Облгази та газзбути групи Дмитра Фірташа дезінформують споживачів, перекладаючи відповідальність... на Нафтогаз... Це може вказувати на реалізацію скоординованого плану, метою якого є створення штучних незручностей для споживачів, дискредитація реформи українського ринку газу та захист незаконної монополії газзбутів. Зокрема, у листопаді більшість побутових споживачів України отримали від своїх постачальників газу (газзбутів) платіжки з донарахуваннями за жовтень та попередженням про донарахування за три попередні роки зі значними сумами. Їх причиною газзбути вказали «приведення обсягу газу до еталонних умов вимірювання», начебто на вимогу Нафтогазу... Наголошуємо, що Нафтогаз жодним чином не причетний до рішення газзбутів вимагати зі споживачів додаткові суми та засуджує такі дії. Відповідні витрати вже компенсуються спорідненим структурам газзбутів — облгазам через механізм виробничо-технологічних втрат. Донарахування призводять до подвійної оплати тих самих обсягів газу, створюють віртуальні борги, які в майбутньому перешкоджатимуть переходу споживачів до інших постачальників газу...»
Додамо, що фахівці Нафтогазу підготували алгоритм дій та розмістили на своєму сайті для вільного завантаження шаблони документів, що дадуть змогу споживачам позбутися віртуальних боргів та зберегти свободу вибору постачальника газу.
Процитуємо нещодавній запис, що стосується цієї проблематики, зроблений Оксаною Кривенко на своїй особистій сторінці в соцмережі:
«Споживач має бути почутий, а рішення НКРЕКП виконуватись. На підставі численних звернень громадян через донарахування їм обсягів природного газу, які враховують об’єми приведення до стандартних умов, звернулась із запитом до Державної регуляторної служби щодо погодження проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільних мереж.
Порушників може очікувати максимальний штраф у 850 тисяч гривень... Розраховую на позитивне рішення».
І насамкінець — коментар незалежного експерта у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики, позаштатного консультанта Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ігоря Черкашина:
«Як показує розвиток подій навколо рахунків за спожитий газ з температурними коефіцієнтами, облміськгазам начхати на «вжарювання» від Гройсмана і заборони від регулятора.
Рахунки за грудень знову прийшли з коефіцієнтом. У січні очікую наполегливого продовження вимагання. Тож у пересічного споживача є два шляхи. Або погодитися і оплачувати підвищені апетити облміськгазів. Або уважно читати договір, на підставі якого вам продають газ. Договір типовий, а значить у регіонах він мусить бути практично однаковий.
У цьому типовому договорі чітко написано: «За наявності лічильника газу розрахунок за надані послуги проводиться за встановленими цінами на підставі фактичних показань лічильника»! Якщо зміст вашого договору відповідає типовому, то ваш обов’язок платити — строго за приладом обліку! А комерційно-приватні облміськгази нехай усі свої накази і постанови повісять у рамочці на стінку і «моляться» на них...»