Чернігів опалюється двома теплопостачальниками — ТЕЦ і «Облтеплокомуненерго». Обидва оголосили про підвищення тарифів на гарячу воду і опалення.
Хоча Чернігівська ТЕЦ є комунальною власністю, але ще попередньою міською владою передана в оренду компанії «ТехНова» — вона й підвищує тарифи на 10,6 відсотка. Тобто якщо раніше абоненти, які мають лічильники тепла, платили по 1 445,94 грн за гігакалорію, то тепер платитимуть 1 598,94 грн. Без лічильників — відповідно з 38,19 грн за квадратний метр до 42,23 грн.
В «Облтеплокомуненерго» тарифи ще вищі — опалення подорожчало на 15,5 відсотка, а гаряча вода — на 13,7 відсотка.
А ось у Ніжині рішення про подорожчання ще не прийнято — з 14 членів виконкому міської ради, які розглядали це питання, «за» проголосувало лише четверо. Та й то це тільки керівники міста.
Очільниця «НіжинТеплоМереж» Любов Ісаєнко переконувала: і газ різко подорожчав з 1 жовтня, і зарплата зросла, і електроенергія стала дорожчою. Не подіяло.
«Враховуючи збільшення ціни на газ, з листопада підприємство працює в збиток, який становить 3—4 млн на місяць», — стверджувала керівник «НіжинТеплоМереж». У планах підприємства — підвищити тариф для населення на 25 відсотків, для бюджетних установ, оскільки для них знижено ціну на газ, зменшити на 9,1 відсотка.
Тобто, якщо говорити про суми в гривнях, то ціну на опалення для багатоквартирних будинків хочуть підняти з 1 613,25 грн за гігакалорію для будинків з лічильниками та 34,38 грн за 1 квадратний метр для будинків без лічильників до рівня 2 040,40 грн за гігакалорію і 43,49 грн за 1 квадратний метр відповідно.
Позицію «проти» підвищення тарифів аргументував секретар міської ради Валерій Салогуб: «Ніжин лідирує серед інших міст України за підвищенням тарифу. Сьогодні дивився інформацію, яка показувала, що коли НКРЕКП піднімала тарифи, то інші місцеві органи влади підвищили тариф у розмірі від 12 до 24 відсотків. Це 1200, 1400, а не 2040,40 грн за гігакалорію, як хочуть у Ніжині. За таких цін, де гарантія того, що населення зможе сплатити за новим тарифом, адже підвищення істотне? Як наслідок, чи вистачатиме вам коштів для сплати НАК «Нафтогаз України»? Окрім того, зменшилася кількість виданих субсидій майже вдвічі, а це значить, для тих, хто її отримував раніше, нова ціна стане взагалі непосильною. Прийняття такого рішення може поставити населення в скрутне становище, збільшивши його борги. Ми маємо думати про те, як захистити інтереси громади, а не олігархічних компаній».
Міський голова Анатолій Лінник натомість переконаний, що «НіжинТеплоМережі» має змогу подати до суду для відшкодування різниці між економічно обґрунтованим тарифом і тим, що нині діє. Прийняття рішення відкладено.

Підготував Василь ЧЕПУРНИЙ - наш власний кореспондент у Чернігівській області