У Високому суді міста Амстердам закінчилося слухання щодо виконання рішення Стокгольмського арбітражу, зокрема щодо примусового стягнення активів «Газпрому» в Нідерландах. Остаточне рішення очікується протягом наступних декількох місяців. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Нагадаємо, що 5 червня 2018 року суд у Нідерландах задовольнив клопотання НАК «Нафтогаз України» щодо арешту часток «Газпрому» в його дочірніх компаніях, розташованих у Нідерландах.
Зазначимо, що нині «Нафтогаз» подає позови до судів різких країн, зокрема Швеції, Нідерландів, Швейцарії та США, у яких прагне стягнути заборгованість «Газпрому» за рішенням Стокгольмського арбітражу. Зокрема, «Нафтогаз» намагається конфіскувати активи «Газпрому» у європейських країнах і США та їхнім коштом погасити майже 2,7 мільярда доларів, які «Газпром» винен за рішенням арбітражного суду у Стокгольмі.
А загалом «Нафтогаз» судиться з «Газпромом» ще з 2014 року щодо двох питань: ціни на російський природний газ і транзит.
22 грудня 2017 року «Нафтогаз» заявив, що виграв арбітраж проти російського монополіста у справі про постачання газу. Також «Нафтогаз» домігся зменшення майбутніх обов’язкових річних обсягів відповідно до його фактичних потреб в імпорті газу.
Таким чином, за результатами двох арбітражів між компаніями на поставку і транзит газу «Газпром» повинен доплатити НАК «Нафтогаз» 2,56 мільярда доларів. Через пеню сума боргу «Газпрому» перевищила 2,7 мільярда доларів.
Російський газовий монополіст подав апеляцію до суду округу Свеа (Швеція) наприкінці березня 2018 року. Пізніше в «Газпромі» повідомляли, що не виплачуватимуть компенсацію «Нафтогазу» доти, доки не отримають рішення цього апеляційного суду.
У «Нафтогазі» тим часом заявили, що продадуть конфісковані активи «Газпрому», якщо не отримають 2,7 мільярда доларів.
У листопаді минулого року стало відомо, що швейцарський суд заборонив компаніям, які обслуговують та будують російські газогони «Північний потік» та «Північний потік-2», розраховуватись із російським «Газпромом».

Вл. інф.