На початку нового року Держстат потішив підрахунками: зростання споживчих цін в Україні 2018 року вперше з 2013-го сповільнилося до однозначного показника і становило 9,8 відсотка. При цьому статистики уточнюють, що середньорічна інфляція 2018 року знизилася до 10,9 відсотка з 14,4, які були торік.
Водночас Міжнародний валютний фонд прогнозує, що інфляція за підсумками 2019 року скоротиться ще більше і становитиме 7 відсотків. Про це йдеться в огляді МВФ. При цьому Нацбанк сподівається, що у 2020-й країна увійде з інфляцією у цільовому діапазоні 5±1 відсотків.
Чи вдасться досягти таких високих результатів — запитання до уряду, а в МВФ переконані, що ключем до економічного зростання й сповільнення інфляції є жорстка фінансова політика й подальші реформи. До слова, днями оприлюднено перелік змін, передбачених меморандумом співпраці з фондом.

Нагадаємо, 21 грудня Україна отримала перший транш за новою програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом. Ця програма, затверджена Кабміном і радою директорів МВФ, передбачає надання Україні фінансування на загальну суму майже 3,9 мільярда доларів упродовж 14 місяців. Продовження співпраці з фондом також відкрило Україні доступ до пов’язаного фінансування. 18 грудня рада виконавчих директорів Світового банку також ухвалила рішення про надання Україні гарантії на підтримку державної політики у розмірі 750 мільйонів доларів, що зі свого боку допоможе уряду дешево залучати капітал на міжнародних ринках у 2019 році.
При цьому МВФ і Україна визначили так звані маяки, які українська сторона повинна виконати протягом цього року для отримання повного фінансування. Зокрема, у фонді очікують затвердження Верховною Радою до кінця березня 2019 року законопроекту № 2413а, який позбавить наглядових повноважень нинішню Нацкомісію держрегулювання ринків фінансових послуг і розподілить їх між Нацбанком і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку. У МВФ також очікують, що парламент до середини 2019 року ухвалить низку законів у фінансовому секторі, зокрема, про деривативи і фінансові ринки, захист прав споживачів і грошові перекази.
Велику увагу Міжнародний валютний фонд приділяє подальшим зусиллям з викорінення корупції в Україні. «Дуже важливо, щоб нові антикорупційні установи — НАБУ, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Вищий антикорупційний суд — зберігали свою незалежність і чесність», — наголосили у фонді.
Зокрема, щодо Антикорупційного суду, то у МВФ очікують призначення до кінця квітня 2019 року принаймні 35 суддів «з бездоганною репутацією і відповідними професійними навичками». При цьому в МВФ сподіваються, що Антикорупційний суд розпочне свою діяльність до кінця червня 2019 року. Щодо НАБУ, то у фонді сподіваються на завершення зовнішнього аудиту групою авторитетних експертів з міжнародним досвідом.
Крім того, серед «маяків», визначених МВФ у подальшому співробітництві з Україною, вказано необхідність значного просування у процесі приватизації та реформ підприємств, що перебувають у державній власності, а також подальше зміцнення управління у банківській сфері.