Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з Головою Національної Ради Республіки Австрія Вольфгангом Соботкою (на знімку ліворуч) наголосив на необхідності тісніше співпрацювати з парламентом Австрії для вироблення спільних позицій, зокрема й проти агресії Росії.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з Головою Національної Ради Республіки Австрія Вольфгангом Соботкою (на знімку ліворуч) наголосив на необхідності тісніше співпрацювати з парламентом Австрії для вироблення спільних позицій, зокрема й проти агресії Росії.
«Україна як ніхто хоче мирного і дипломатичного вирішення ситуації на сході країни, — сказав Андрій Парубій. — Українці — мирна і цивілізована держава. Переконаний, що тільки тверда позиція країн Європи може змінити ситуацію. Це стосується всіх сфер, а не лише мілітарної».
Глава українського парламенту назвав візит В. Соботки великим сигналом підтримки і солідарності з Україною: «Ми проходимо дуже важкий період нашої незалежності, відбиваючи агресію Російської Федерації і захищаючи українські кордони. І для нас дуже важливо, що всі ці п’ять років агресії Австрія постійно і принципово підтримує Україну і засуджує агресивну політику Росії». Голова Верховної Ради також подякував за швидку і рішучу підтримку, коли Росія здійснила військову агресію проти українських моряків і кораблів у Керченській протоці наприкінці минулого року.
«Визволення українських моряків і кораблів з російських полону — це одне з найважливіших завдань, що стоїть перед українською державою, — підкреслив А. Парубій. — Ми закликаємо міжнародне співтовариство посприяти, щоб чимшвидше українські моряки опинилися на батьківщині».
Голова Верховної Ради подякував за гуманітарну підтримку, зокрема з відновлення інфраструктури, а особливо — за ініціативу щодо реабілітації українських дітей, котрі постраждали від агресії, і запрошення дітей-сиріт до Австрії.
Інформуючи про поточну ситуацію на сході України, А. Парубій підкреслив, що українці захищають свій суверенітет і свої кордони від армії Росії. «Україна — це ключова для Росії ланка до відновлення геополітичного впливу колишнього Союзу», — сказав Голова Верховної Ради і нагадав, що перед агресією в Україні була Грузія, стояли російські війська в Молдові, і що інші сусіди — країни Балтії, Польща — усвідомлюють, що в разі поразки України вони будуть наступні. «Путін розуміє лише мову сили, а мову дипломатії сприймає як слабкість, як запрошення до ще більшої агресії. Він випробовує на міцність весь вільний світ. Тому позиція санкцій — це важлива міжнародна позиція, яка змушує Путіна діяти інакше і змінити свої геополітичні амбіції», — наголосив Голова Верховної Ради України.
Глава парламенту назвав створення проекту «Північний потік-2» елементом гібридної політики Путіна, яка передбачає економічний, енергетичний, а також інформаційний вплив. За його словами, це розуміють усі провідні країни світу: і Британія, і США, і Німеччина, а також усі експерти і міжнародні оглядачі впевнені, що після запуску «Північного потоку-2» агресія щодо України істотно збільшиться. Андрій Парубій нагадав про спрямовані до парламентів країн світу листи щодо припинення будівництва «Північного потоку-2».
Під час спільного брифінгу для журналістів Голова Національної Ради Республіки Австрія Вольфганг Соботка охарактеризував свій візит до України, як свідчення підтримки з боку Австрії тих країн, які безпосередньо межують з Європейським Союзом. В. Соботка нагадав, що минулого року Україну відвідали Федеральний Президент Австрії, Канцлер Австрії, відбувся візит представника парламентської групи дружби австрійського парламенту з Україною. «Австрія зацікавлена, щоб Україна розвивалась в економічному сенсі стабільно і послідовно, оскільки є дев’ятим за величиною іноземним інвестором в економіку України, що, своєю чергою, слугуватиме покращенню рівня життя і впевненості людей в їхньому майбутньому», — наголосив 
В. Соботка. Він повідомив, що австрійський парламент планує запросити українських митців, письменників і науковців, щоб представити Україну в Австрії, а також розповів про ініціативу запросити українських дітей-сиріт до Австрії на відпочинок та реабілітацію.
Спікер австрійського парламенту наголосив, що проблеми на сході України мають вирішуватись мирним шляхом: «Не можна розв’язати цю проблему військовим шляхом. Якщо застосовувати військову силу, то насамперед страждатиме від цього мирне цивільне населення. І ми з боку Європейського Союзу вважаємо, що такого допускати не можна. Треба вирішувати всі питання — і стосовно Донбасу, і стосовно Криму — лише шляхом переговорів».
Голова Національної Ради Республіки Австрія В. Соботка запросив Голову Верховної Ради Андрія Парубія та парламентську делегацію відвідати Відень і австрійський парламент. Учасники зустрічі зробили запис у Книзі почесних гостей, відвідали пленарне засідання та поспілкувалися з журналістами.
У зустрічі також брали участь голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Республіці Австрія Олександр Щерба.

ФАКТ

Австрія є дев’ятим за величиною іноземним інвестором в економіку України.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.
 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua