Відкривши вчорашнє засідання Кабінету Міністрів, прем’єр Володимир Гройсман звернувся до питання досягнення енергетичної незалежності України.

Нагадавши, що країна вже 1150 днів живе «без проблеми російського газу», глава уряду підкреслив, що дуже непросте рішення 2014 року про відмову від купівлі газу в країни-агресора дало нам можливість убезпечитися від тиску, який традиційно здійснювався за допомогою «газової зброї», та дало змогу закріпити поступ до енергетичної незалежності. «Нині перед нами стоїть завдання не просто змінити постачальника газу — ми, як країна, що має серйозні поклади газу, можемо повністю забезпечити наші газові потреби», — сказав він та назвав умови, які дадуть можливість досягти енергетичної незалежності.
По-перше, треба збільшити власний видобуток. «За декілька років ми зробили величезний прорив щодо дерегуляції цієї сфери, прозорості аукціонів на надра і я переконаний, що подальші роки дадуть великий ефект щодо приросту видобутку газу», — зазначив В. Гройсман. По-друге, маємо далі поглиблювати енергоефективність, що дасть змогу менше споживати газу. «Ми щороку зменшуємо споживання, але цього року буде запропоновано єдиний системний механізм Державного фонду енергоефективності, який сприятиме тому, щоб українські громадяни отримали фінансові ресурси для проведення енергоощадних заходів», — пообіцяв глава уряду. По-третє, Україна, як газотранспортна держава, має бути повністю інтегрована в європейський газовий ринок. Четвертою важливою умовою прем’єр назвав захист людей від ринкових цін на енергоресурси в країні та нагадав, що з 1 січня нинішнього року розпочався процес монетизації субсидій, що дасть споживачам можливість за рахунок зменшення енергоспоживання заощаджувати конкретні кошти та спрямовувати їх на власні потреби.
Звернувши увагу на те, що збільшення видобутку газу та забезпечення ефективної роботи української газотранспортної системи залежить від НАК «Нафтогаз України», прем’єр зауважив, що чинний контракт із правлінням компанії завершується 22 березня 2019 року. «Я вважаю, та й не я один, що контракт, який діяв п’ять років, має умови, які на сьогодні є неприйнятними. Йдеться про умови оплати праці і різноманітні винагороди, які отримує правління НАК «Нафтогаз України». Завжди підкреслював і сьогодні хочу ще раз сказати: я за те, щоб заробітні плати і різноманітні винагороди для менеджменту державних компаній були ринкові, але я проти того, щоб у такий складний час ці виплати були не просто великі, а захмарні. Тому в уряду з’являється юридична можливість переглянути умови контракту з правлінням на умовах укладання нового контракту, в якому будуть передбачені дуже конкретні речі: має бути ринкова зарплата, проте не захмарна, а додаткова винагорода повинна повністю залежати від успіхів роботи компанії», — заявив В. Гройсман та уточнив, що, по-перше, зарплата та бонуси можуть бути дещо вищі, якщо виконано план видобутку газу, і, по-друге, якщо до 1 січня 2020 року українську ГТС буде повністю інтегровано до європейського газового ринку. Ще більші виплати, на думку прем’єра, можливі в разі, якщо менеджмент компанії спільно з європейськими партнерами доможеться збереження з 2020 року транзиту газу через Україну.