Незважаючи на глибоку зиму, в Україні триває переробка цукрових буряків. Солодкий пісок ще варять на двох підприємствах. Це можна вважати не аномалією, а швидше, виробничим успіхом для двох заводів на Вінниччині, яким вдалося заготувати необхідну кількість сировини, щоб мати можливість працювати у ці зимові місяці. ПрАТ «ПК «Поділля» (Крижопільський цукровий завод) та ТОВ «ПК «Зоря Поділля» (Гайсинський цукровий завод) уже декілька років займають лідируючі позиції з виробництва цукру, минулого сезону посідали відповідно 2-ге і 5-те місця в рейтингу найпотужніших заводів галузі. 

З урожаю-2018 вони  разом сконцентрували 2,28 млн тонн буряків. Для порівняння: уся Полтавська область, де було задіяно п’ять заводів, переробила 1,5 млн тонн. Але навіть ці підприємства Вінниччини не зроблять великої погоди у підсумкових цифрах звареного солодкого піску. За даними НАЦУ «Укрцукор», вітчизняні підприємства нинішнього сезону видали «на-гора» 1,7 млн тонн цукру, переробивши 12,5 млн тонн буряків, що менше, ніж торік. Навіть якщо, як сподіваються у галузевій асоціації, остаточний показник звареного солодкого піску сягне 1,75 млн тонн, це буде мінус 12% порівняно з минулим сезоном. Для внутрішнього ринку такої кількості цілком вистачить, тож дефіциту стратегічного продукту на полицях крамниць боятися не варто. Але база для експорту скоротиться. Хоча за вересень—листопад українські компанії продали за кордон 139 тисяч тонн солодких кристалів. Головним нашим покупцем і надалі є Узбекистан. Втім, дехто з експертів вважає, що менша кількість звареного міжнародним поставкам не завадить. Адже експорту сприятимуть невисокі внутрішні ціни. У магазинах можна знайти цукор навіть по 10 гривень за кіло, такого подешевшання давно не спостерігалось. Щоправда, тепер солодкий пісок, за прогнозами, лише зростатиме в ціні, що завжди було з закінченням сезону переробки.
Ще одне важливе питання — скільки буряків сільгосппідприємства посіють навесні. Адже саме скорочення у 2018-му «солодких» гектарів на 11% стало головною причиною зменшення нинішнього сезону виробництва цукру. З одного боку, агрохолдинги, що мають у своєму складі заводи, зберігатимуть і нарощуватимуть площі під буряками, щоб забезпечувати власне виробництво. Але чи утримаються навіть минулорічні обсяги посівів — питання. Керівники середніх і малих господарств нарікають на невисокий виторг від солодкого піску і вважають, що за таких умов сіяти не вигідно. Чимала частина буряків переробляється на давальницьких умовах. Тобто за здану на підприємства сировину заводи розраховуються цукром, масова реалізація якого і «обвалює» ринок. Дочекатися вищої ціни, притримавши товар, на відміну від агрохолдингів, рядові господарства не в змозі. Адже потрібні гроші, щоб закуповувати ресурси для весняної посівної.

Тим часом

Солодка галузь скликає на конгрес

ІІІ Міжнародний конгрес для виробників та переробників цукрових буряків «Sugar World 2019» відбудеться 27 лютого в Броварах Київської області.
— Цей форум, — за словами заступника голови правління НАЦУ «Укрцукор» Руслани Бутило, — головний бізнес-майданчик на ринку цукру в Україні та Східній Європі. На конгрес щорічно збираються ключові гравці для того, щоб ознайомитися із ситуацією в секторі, новинками в світі технологій, відвідати лекції провідних експертів, визначити курс розвитку галузі на майбутнє. Цьогоріч дискусію планується зосередити на технологічних аспектах ефективного вирощування цукрових буряків та сучасних тенденціях виробництва якісного цукру.
«Sugar World 2019» поєднає дві окремі конференції. Менеджмент та технологи заводів зможуть відвідати секцію «Технологія виробництва цукру». А для керівників сільгосппідприємств, агрономів та сировинних служб працюватиме секція «Технологія вирощування цукрових буряків», де розглядатимуться питання боротьби зі шкідниками та хворобами солодких коренів, живлення рослин, а також передові дослідження та інновації технології вирощування цукросировини.

Фото автора.