Обсяг депозитного портфеля банків у національній валюті 2018 року зріс на 10 відсотків — до 539,7 млрд грн. Про це інформує прес-служба НБУ. «У результаті обсяг гривневого депозитного портфеля українців за підсумками року перевищив докризовий рівень, який банківська система мала 2013-го», — наголошується в повідомленні.
Водночас у нацрегулятора вказали, що обсяг доларових депозитів зріс значно скромніше — лише на 1,6 відсотка, до 8,6 млрд. Не виключено, що вкладників не влаштовують надзвичайно низькі відсотки, які нині пропонують українські банки за розміщення депозитів в іноземній валюті. У контексті теми заощаджень цікаво згадати опитування компанії Research&Branding Group, проведене в листопаді минулого року. Воно свідчить, що аж 43 відсотки українців не відкладають гроші і живуть від зарплати до зарплати. Заощадження достатні, щоб прожити від місяця до двох, мають 10 відсотків респондентів, на 3—4 місяці — 8 відсотків, а на термін до півроку — лише 5 відсотків українців.
Тож за який рахунок зафіксовано зростання депозитів? Не виключено, що воно відбулося на тлі зростання доходів населення. Зокрема, за інформацією міністра соціальної політики Андрія Реви, 2018 року середня заробітна плата зросла на 25 відсотків. Щоправда, варто враховувати ще й те, що середньорічна інфляція торік становила 10,9 відсотка.