Схоже, що дуже поспішати сплачувати рахунки, особливо комунальні, сьогодні не варто. Тим більше, коли вже Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), протягом місяця приймає рішення про підвищення тарифу, а потім його скасовує, звісно, ніхто вам сплачених коштів не поверне. Сподіватимемося, що спрямують їх у рахунок майбутніх платежів.
Тарифи на електроенергію на технічні цілі в житлових будинках залишаться на рівні, як для населення, — це 90 коп. за 1 кВт*год. Таке рішення прийняв нещодавно регулятор, скасувавши таким чином свою ж постанову від 21 грудня минулого року. Нагадаємо, комісія скасувала тарифи на електроенергію для потреб загального користування — освітлення сходових майданчиків, роботу ліфтів, насосів тощо. З нового року ОСББ, гуртожитки та інші багатоквартирні будинки мали б платити за електроенергію за оптовою ринковою ціною — 1,68 грн за 
1 кВт*год. Проте після протестів та зустрічей з представниками об’єднань співвласників багато-квартирних будинків (ОСББ), члени комісії вирішили переглянути своє рішення. Як зазначила Голова комісії Оксана Кривенко, скасовано тариф у 1,68 грн за 1 кВт*год на електричну енергію, яка витрачається в багатоквартирних будинках та гуртожитках на технічні цілі: роботу ліфтів, насосів та замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на праві спільної власності, та освітлення дворів, східців і номерних знаків, а також електричну енергію, яка витрачається в дачних та дачно-будівельних кооперативах, садових товариствах, гаражно-будівельних кооперативах на технічні цілі (роботу насосів) та освітлення території.
Якщо з електроенергією нібито розібралися, то газові компанії вперто продовжують приписувати в рахунках послуги, що вже закладені в тариф, пропонуючи споживачам поділитися їхніми і без того убогими статками. Схоже, що ані Прем’єр-міністр України, який обіцяв «вжарити» незговірливих газівників, ані Голова НКРЕКП, ані Міністерство палива та енергетики України, ані численні професійні експерти не здатні таки переконати власників облміськгазів припинити займатися приписками і не збурювати населення, вигадуючи нові пункти витрат! А вони як заходилися в жовтні минулого року «приводити до стандартних умов» показання наших лічильників, так і продовжують надолужувати згаяне. У будь-якому разі платіжки за грудень вказують, що керівники облміськгазів попереджень не почули... А шкода. Мабуть, таки чекають, коли їх справді «вжарять»? Не зважають ані на заборону регулятора, ані на протести громадськості, ані на перевірки.
І про бізнес. З 2016 року в країні діяв мораторій, що забороняв планові перевірки (із певними винятками), і з початком 2019 року він припинив свою дію, хоча ділові кола сподівались на його продовження. Тому бізнесу слід готуватися до збільшення частоти «візитів» органів нагляду, кажуть в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП). «Державна регуляторна служба вже затвердила план комплексних перевірок на цей рік: понад 30 тисяч», — повідомила віце-президент УСПП Юлія Дроговоз.
Такі «візити», якщо вони просто «планові», ускладнять життя малому та середньому бізнесу, можуть підвищитися ризики зловживань, тиску на бізнес. Не варто чіпати підприємців, у діяльності яких немає ризиків чи підозрілих схем, або ж несплати податків. У діловому союзі пообіцяли стежити за розвитком ситуації та оперативно реагувати, якщо будуть випадки порушення прав підприємців.

Підсумовував Віктор ПРИМА.