Групі чернігівських школярів пільгових категорій ці зимові канікули запам’ятаються надовго мандрівкою на Івано-Франківщину. Її організував народний депутат Сергій Березенко в рамках програми «Різдво в Карпатах», а також народний депутат Анатолій Матвієнко та багато підприємців Прикарпаття. Завдяки їм навіть ті з гостей, хто мало знав про традиції зимових свят, відчули себе головними героями доброї казки.

На знімку: чернігівські школярі в Музеї Степана Бандери.

Прийняли школярів родини, де підростають діти-ровесники, з Рожнятівського та Долинського районів. Це допомагало чернігівцям призвичаїтися в нових умовах. До того ж у дітей багато спільного: захоплення, гаджети, музика.
П’ятикласниця Чернігівського колегіуму № 11 Єва Фурник розповіла, що в родині з села Нижній Струтинь знайшла товаришку Ангеліну Угрин. Обидві дівчинки люблять співати, займатися рукоділлям. А Аня Борисенко з Чернігівського ліцею № 22 вражена добротою і щирістю господарів, красою села, гірської річки Чечви. На Святвечір спільно сіли за стіл, на Різдво були на святковій відправі, а потім гуртом ходили колядувати.

Підвісний міст, лижі й ковзани

Гостинні господарі — Рожнятівська та Долинська РДА — підготували для юних чернігівчан насичену й цікаву програму. Школярі відчули суворість Карпатського краю, побувавши в гірській частині Рожнятівського району — Горганах. Через річку Лімниця підвісним мостом добралися до старих австрійських доменних печей — неабиякої туристичної принади.
В Осмолодському лісовому господарстві гостям показали процес вирощування форелі. А згодом діти скуштували юшку з неї. А ще спостерігали за приготуванням традиційної бойківської страви — гопки. Поділилася рецептом та пригостила дітей Наталія Соломчак, керівник гуртів обласного Центру туризму й краєзнавства. А ще разом каталися на лижах і санчатах, побували в Митрополичих палатах.
Гості поринули у світ казки разом із героями новорічного дійства під час відвідин обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка. А ще чернігівчани зустрілися з міським головою обласного центру Русланом Марцінківим. Він тепло прийняв дітей, адже й сам народився на Чернігівщині. Разом колядували в палаці Потоцьких, ознайомилися зі звичаями Прикарпаття, відвідали краєзнавчий музей.
Запам’яталася й поїздка до Калуша, де гості досхочу накаталися на ковзанах на Льодовій арені. Опісля відвідали Музей провідника ОУН Степана Бандери в Старому Угринові. Насамкінець у селі Сваричів на всіх чекала культурно-спортивна програма. Тож і відпочили, й позмагалися.

Ігри, дідухи й санчата

Насиченим було перебування й іншої групи юних чернігівців у Долинському районі. Діти відвідали Центр спадщини Вигодської вузькоколійки, побродили засніженим парком із казковими дерев’яними скульптурами, пізнали етнографічні набутки та твори народних умільців. А далі — релакс у Долинській дитячо-юнацькій спортивній школі, де ігри та розваги на воді додали їм здоров’я.
В Долинському краєзнавчому музеї «Бойківщина» гості побачили виставку дідухів, листівок та багато цікавого з історії краю. Далі відвідали Гошівський монастир. А насамкінець побували на гірськолижному курорті у Вишкові. Катання на санчатах та справжніх санях стали головною розвагою на засніжених схилах Горган.

Тридцять років зшиваємо країну

Заступник голови Рожнятівської РДА Богдан Яковина розповів, що ініціативу приймати дітей з інших регіонів на Різдво започаткували наприкінці 1980-х громадські організації. Уперше на Прикарпаття прибули діти з Донецька, Макіївки, Новогродівки, Авдіївки, Слов’янська. Останніми роками до цієї державотворчої справи долучаються місцева влада та органи місцевого самоврядування. Адже так «зшивають країну».
«Відтоді подружилися, листуються уже й дорослими. Переконаний: ніхто з тих, хто перебував у нашому краї та мав нагоду пожити в сім’ях, не скаже, що на Прикарпатті — войовничі та ненависні бандерівці», — підсумував Богдан Яковина.
На згадку про нинішнє гостювання чернігівські школярі мають різдвяні вітальні листівки зі своїми світлинами. А ще спеціально для них, із фотозвітом про перебування на Прикарпатті, випустили колядничок. Добра пам’ять та нагадування, що Україна — єдина.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.

Івано-Франківська область.