На Волині триває перехід релігійних громад під юрисдикцію Православної Церкви України. Не всюди цей процес відбувається гладко.

Парафіянам села Брониця довелося відстояти вранішню службу 19 січня на вулиці на морозі.

Фото інтернет-видання «Під прицілом».

У селі Кутрів, що біля міста Берестечка, парафіяни Георгіївського храму проголосували за приєднання до Православної Церкви України. Збори відбулися після богослужіння вранці 19 січня. Це вже четверта громада Горохівського району, яка прийняла таке рішення.
Парафіяни села Нічогівки Маневицького району 20 січня майже одноголосно прийняли рішення про перехід церкви з УПЦ Московського патріархату до Православної Церкви України.
Розпочався такий процес і в прикордонному з Білоруссю Шацькому районі, де переважна кількість церковних громад перебуває в УПЦ МП. У п’ятницю, 18 січня, після богослужіння, освячення води та проповіді священика, парафіяни храму святого великомученика Димитрія Солунського, що в селі Положеве, оголосили про перехід до Православної Церкви України. На збори, які ініціювала церковна громада, приїхав настоятель Світязького Петро-Павлівського чоловічого монастиря УПЦ МП архімандрит Арсеній з п’ятьма монахами, виконувач обов’язків старости Самійличівського старостинського округу Олександр Кусько. Священики намагалися переконати людей залишитися у підпорядкуванні Московського патріархату. Наприкінці настоятель монастиря ініціював у храмі голосування, і парафіяни майже одноголосно проголосували за перехід до Православної Церкви України.
— Дебати на зборах були досить гострими, проте громада наполягла на своєму, — розповідає парафіянка Олена. — Ми все зробили за правилами, зібрали в селі майже 100 підписів парафіян за перехід до ПЦУ, поінформували керівництво округу...
Дещо складніше розвиваються події в селі Брониця, що в Камінь-Каширському районі. 19 січня священик УПЦ Московського патріархату Сергій Голодюк забарикадував вхід до храму та не пустив прочан помолитися та освятити воду.
Місцева громада, яка першою в районі виступила за перехід до ПЦУ після надання Томосу, прийшла до храму в світле свято Хрещення Господнього, щоб посвятити воду. Вже о сьомій ранку, незважаючи на мороз, сотні жителів села зібралися біля церкви. Та на заваді став священик Сергій Голодюк, який не впустив вірян до храму. Молебень для більш як півтисячі парафіян провів декан Камінь-Каширського району ПЦУ отець Володимир Мисько. Звертаючись до присутніх, він закликав їх до єдності, любові та прощення. Після богослужіння віряни не розійшлися додому. Громада прийняла рішення запломбувати входи до церкви, допоки вона офіційно не перейде в юрисдикцію ПЦУ. Сільський голова Петро Кошелюк разом з секретарем Людмилою Ходаковською та депутатами виконали відповідні дії.
Зауважимо, що напередодні священик Сергій Голодюк вчинив насильство над керівництвом сільської ради, вимагаючи надати списки людей, які виявили бажання перейти в Православну Церкву України. Про цей прикрий випадок говорив 17 січня на ранковому пленарному засіданні Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Як бачимо, самочинство священнослужителя триває.
Непроста ситуація, хоч і без подібних, як у Брониці, протистоянь, виникла в селі Скобелка Горохівського району. Тут 800 парафіян Свято-Миколаївської церкви також висловилася за перехід громади в ПЦУ. 267 з них прийшли на збори, які відбулися під храмом 20 січня, проти висловилося всього 35. Проте настоятель храму Назарій Філіпович не згодний з таким рішенням. Тож у Скобелці також чекатимуть офіційного рішення про перехід під юрисдикцію ПЦУ, аби уникнути протистоянь.

Волинська область.