Нововведення на ринку електроенергії лягають додатковим фінансовим тягарем на місцеві громади. Про це йшлося на брифінгу керівників громад Прикарпаття, який провели в Івано-Франківському регіональному відділенні Асоціації міст України (АМУ).

Міські голови Івано-Франківська Руслан Марцінків та Надвірної — Зіновій Андрійович.

«З’являється чимало нових постанов і законів, які не сприяють розвитку місцевого самоврядування, — зауважив голова регіонального відділення АМУ, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. — Це, зокрема, — правила роздрібного ринку електроенергії, затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Громади не мають можливості економити за рахунок нічного тарифу. Тобто з 1 січня втратили чинність тарифи для юридичних осіб на поставку електроенергії, диференційовані за часом».
Очільник області додав, що з року в рік відчувається зменшення видатків на захищені статті, зокрема, на освіту, охорону здоров’я, культуру. За його словами, коштів освітньої субвенції постійно не додають, не враховують збільшення класів у школах, мережі навчальних закладів. Не повністю враховане проведення реформи медицини й під час розподілу медичної субвенції, насамперед щодо вторинної і третинної ланок. Відтак змушені перекривати захищені статті власними надходженнями, які би мали спрямувати на дороги, капітальне будівництво тощо. Щоб реформа децентралізації стала повноцінною, делеговані органам місцевого самоврядування повноваження мають підкріплюватися фінансово, — переконаний міський голова.
«До 2014 року ринок електроенергії для зовнішнього освітлення працював більш-менш за понижуючими тарифами, а далі НКРЕКП, складається враження, лобіює окремі бізнес-інтереси за рахунок суспільного добробуту під гаслом реформ», — вважає міський голова Надвірної Зіновій Андрійович. Він зазначив, що з кінця 2015-го коефіцієнт до загального тарифу на електроенергію, що використовується для зовнішнього освітлення, зріс у 2,4 разу, що вартувало міському бюджету понад 500 тис. грн. З січня 2017-го скасовано понижуючий коефіцієнт та прирівняно тариф для вуличного освітлення до ринкового, тобто до оптово-роздрібного, що використовують для промислових підприємств, бюджетних установ та інших споживачів. Вартість електроенергії збільшилася в п’ять разів і становила 2,43 грн за 1 кВт. Місту це обійшлося в 1,2 млн грн, а в межах Івано-Франківської області — це додаткові витрати на понад 30 млн грн.
Наприкінці минулого року — черговий «подарунок» для місцевих громад: НКРЕКП повністю скасувала тарифні коефіцієнти, нічний тризонний облік, через що в міському бюджеті на цей рік необхідно додатково відшукати майже 1,5 млн грн, щоб місто не відключати від зовнішнього освітлення. «Вважаю, що НКРЕКП як державний колегіальний регулятор енергетичного сектору має приймати економічно обґрунтовані рішення, спрямовані на збалансування інтересів споживачів, суб’єктів господарювання і держави», — сказав З. Андрійович.
Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук запевнив, що не залишать таке нововведення без уваги. АМУ підготувала звернення до керівників держави із проханням внести зміни до деяких законів України щодо безперебійного постачання електричної енергії суб’єктам господарювання, що надають комунальні послуги, та коригування цін і тарифів на комунальні послуги. Це дозволило б органам місцевого самоврядування у перехідний період мати можливість забезпечувати світлом та теплом, виконувати якісно свої обов’язки.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.

Івано-Франківська область.