Цей політичний рік — особливий, адже невдовзі відбудуться президентські та парламентські вибори. Про виклики ведемо мову з людиною, яка зблизька знає державотворчі процеси. Це народний депутат по 89-му виборчому округу Юрій Соловей.

Народний депутат Юрій Соловей.

— Насамперед, пане Юрію, чим запам’ятався минулий рік?

— 2018-й назавжди увійде в історію. Парламент ухвалив історичне рішення — звернення до Вселенського Патріарха щодо підтримки Президента про надання Томосу. Як результат — держава отримала свою духовну незалежність — Єдину Помісну Православну Церкву.

— Тільки вірою ситий не будеш. Нинішні економічні процеси — невтішні. Це зубожіння, особливо пенсіонерів.

— Триває війна, яку іноді називають гібридною. Насправді недавні події в Азовському морі нагадують, що Росія нікуди не поділася. Україна переживає час найбільших викликів в історії і дуже добре з ними справляється.

Перебуваючи в стані війни, демонструє хоч і незначне, але економічне зростання.

Зміцнила фундамент в армії, Службі безпеки, дипломатії. Інституційно також зміцніли. Ці процеси руками не помацаєш. Але без них неможлива держава.

— Завершився воєнний стан. Що він дав?

— Це адекватна реакція держави на недавні події в Азовському морі. На відміну від Криму й Донбасу, де Росія офіційно завжди заперечувала присутність своїх військових, тут вона визнала факт атаки на українське судно. Оголошення воєнного стану дало змогу звернутися до наших міжнародних партнерів із вимогою посилити санкції щодо агресора. Єдиний спосіб перемогти — це ослабити її економічно, із застосуванням ще потужнішого пакета санкцій.

— Нещодавно стартувала виборча кампанія. Ваш вибір незмінний — підтримуєте чинного Президента.

— Не звик бігати від одного президента до іншого, змінювати політичну силу через політичну кон’юнктуру. Вважаю за правильне бути послідовним і працювати в команді, з якою прийшов до парламенту. Петро Порошенко зробив надзвичайно багато для побудови армії та Служби безпеки, формування дипломатії та української міжнародної коаліції. Нарівні спілкується із президентами США, Франції, Туреччини та канцлером Німеччини. Він — потужна фігура в нашій країні та світі. І це визнає багато політичних інституцій.

Основна, найуспішніша реформа Президента, — децентралізація влади. Його заслуга — масштабне будівництво доріг, створення потужної антикорупційної структури (НАБУ, НАЗК, НБР та Антикорупційного суду), децентралізація податків тощо. Вважаю, що ми проголосували і створили незалежну судову гілку влади, незалежну від парламенту та Президента.

— Ви говорите таке, у що суспільству важко повірити. Переконати, що в нас незалежний і справедливий суд та правоохоронні органи — доволі складно.

— Якщо нині суспільними авторитетами в нашій державі є не Борис Патон, Роман Шеремета чи інші сучасні економісти, а «фейсбучні експерти», то про що можна говорити. Натомість треба прислуховуватися до суспільних мужів. Приміром, до Патріарха Філарета.

— На думку експертів, Президент має реальні шанси на перемогу у виборах.

— Нині деякі політики-кандидати в Президенти обіцяють знизити ціну на газ. Це звичайний популізм, бо Президент не має повноважень здійснювати такі кроки. Не треба когось переконувати, суспільство все розуміє.

— Хто ж відповідальний за стан економіки?

— За економічні питання відповідає уряд. Країна багато років жила на позичені гроші, тобто в кредит. Путін чудово знав, що на 2014-й рік випадав пік виплати за зовнішніми боргами, найважчий економічний період. Борги, набрані попередніми урядами, досі тиснуть на українську економіку.

Друга причина — війна. 2014-го на армію витрачали 3 млрд грн, торік — 130. Ці гроші мали б піти на соціальні виплати у вигляді пенсій чи соціальних допомог. Але пріоритетом завжди має бути українська безпека, адже це фундамент нації.

— Деякі ЗМІ ситуацію на сході трактують як громадянську війну, громадянський конфлікт, який підтримує влада для наживи.

— Будь-якій владі вигідно припинити війну та отримати електоральну підтримку. Це Росія спонсорує канали, які промивали українцям мізки 20 років і досі промивають. Росія стимулювала ті гасла, з якими виходили на вулиці сепаратисти. Українська влада не стимулює конфлікт. Порошенко перший, хто зацікавлений у мирі. Це дасть змогу йому сказати співвітчизникам, що справився. Альтернативи Порошенку серед нинішніх кандидатів на пост Президента немає. Ніхто не зможе ефективніше справитися з викликами зовнішньої політики та війни. Ніхто не має таких контактів з такими світовими лідерами, як Трамп, Меркель і Макрон.

— Деякі інтернет-ЗМІ тиражували ваші фрази з виступу у Заболотові, що в «регіонах» не всі були погані. Ви б ще раз так сказали?

— На низинному рівні працівників держструктур не можна міряти під одну мірку. Багато хороших, професійних людей. До того ж кожен третій чиновник чи підприємець ще мали партійні комуністичні квитки. Якщо людина порядна, хороший професіонал, але допустила помилку, треба зрозуміти.

— Ваш особистий внесок у 89-й виборчий округ — потужний. А що конкретно зробили для своїх виборців?

— Мене обрали народним депутатом від Гуцульщини та Покуття. Поставив перед собою завдання дати людям не рибу, а вудку. Моя основна вудка — потужні місцеві громади, які самостійно розвивають свої території. Системно й послідовно підтримую реформу децентралізації. За це мене багато критикували. Натомість є вже п’ять ОТГ на моєму окрузі, які потужно розвиваються.

Основний потенціал Гуцульщини й Покуття — туризм. А до 2014 року доїхати до більшості сіл було майже неможливо. Дорога Стрий — Мамалига в межах Снятинського району — суцільна яма. А Косів — Стопчатів чи Косів — Верховина — взагалі знищена, не кажучи про Косів — Кути чи Кути — Тюдів. Упродовж останніх чотирьох років цією вудкою було залучення коштів держбюджету (яких досі на округ майже не виділяли), для масштабного відновлення доріг у Косівському, Снятинському та Верховинському районах. Основні автошляхи державного значення відремонтовані: 32 км Стрий — Мамалига (в межах Снятинського району), комфортно їхати з Верховини до Косова, Коломиї, Кутів, Тюдова, Верхнього Ясенова, Устерік тощо. Вдалося відремонтувати найпроблемніші ділянки місцевих доріг. Це дало поштовх для економічного розвитку територій.

Важливим є залишення коштів від ресурсів, якими володіють регіони, зокрема — лісу. Раніше кругляк масово вирубували та експортували, а місцеві громади не отримували нічого. Ми ухвалили закон про заборону такого експорту, а також — про розщеплення частини рентної плати, яка тепер залишається на місцях. Це мільйони гривень для громад. Далі — нафта й газ. Ми ухвалили закон про розщеплення рентної плати при видобутку вуглеводнів. Села, на території яких є свердловини, отримують частину коштів до своїх бюджетів. Це ж стосується акцизного податку на пальне. До слова, народний депутат має працювати в парламенті, виходити із законодавчими ініціативами. А стежити, як реалізовується закон, мають відповідні структури. Це не мої повноваження.

— Є депутати, яких і не бачили виборці. Ви відвідуєте свій округ?

— Відповіддю є моя сторінка у Фейсбуку. Кожен візит висвітлюю, щороку звітую перед виборцями. Готуємося до такого й тепер. Сумарно мінімум тиждень на місяць працюю в окрузі. Основне завдання депутата — спілкуватися з виборцями, їхні проблеми доносити до парламенту. Під час виступу у Верховній Раді згадую округ, щоб не було сумнівів у делегованих повноваженнях.

— Реформа децентралізації дуже потрібна. Та всі ОТГ будуть самоокупними. Що зробити для успіху?

— Раніше на місцях чекали чергової подачки з Києва. Тепер успіх залежить від громад та їхніх лідерів. Якщо керівник не рухається швидко і не має сучасної команди, не шукає інвестицій та не створює робочих місць, то не має шансів бути переобраним. Громада сама вибирає напрям руху, держава дала ресурс. Така логіка децентралізації і в європейських країнах.

— Відбувається медична реформа на первинному рівні. Є побоювання, що сімейний лікар, який уклав договір із Національною службою здоров’я та отримує від держави гроші, вимагатиме їх і від пацієнтів.

— Сімейного лікаря можна змінити будь-коли. А хто спонукає давати хабарі? Медична реформа полягає в тому, що є право вибору сімейного лікаря. Ідеологія проста — пацієнт-гроші. Фінансуватиметься державою медик за договори з пацієнтами. Лікарня, яка матиме хворих і надаватиме їм якісні послуги, буде працювати.

Не забувайте, що нам вдалося добитися створення ще одного госпітального округу — Косівського, крім запланованих Коломийського, Калуського та Івано-Франківського. Гірського, специфічного, як гарантія збереження та розвитку медицини у віддалених територіях.

— З країни масово виїжджає молодь — кваліфіковані працівники, страждають сім’ї.

— Багато людей очікують від влади якоїсь допомоги. Завдання держави — збирати податки і розподіляти їх для забезпечення базових потреб. Не бачу проблеми з виїздом. Ми прийняли безвіз, дали можливість для самореалізації. Тепер кожен має право вибору. То за Союзу не можна було нікуди їхати. Слава Богу, не 90-ті, коли людям не платили зарплату взагалі, а виїхати до Європи було важко. До того ж держава має зростати економічно, конкурувати. Над цим ще треба працювати. Із сусідньої Польщі також емігрувало майже два мільйони до інших країн ЄС.

Насамкінець бажаю, щоб наші співвітчизники стали терплячішими одні до одних, поменшало ненависті та заздрості. Більше доброти й позитиву, віри в Бога.

Розмову вела Людмила СТРАЖНИК.

Фото надане Громадською приймальнею Юрія Солов’я.

Івано-Франківська область.