Учора, 29 січня, у День пам’яті Героїв Крут Президент Петро Порошенко з дружиною, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, народні депутати, представники уряду, духовенства, громадськості, бійці АТО взяли участь у вшануванні добровольців — старшин, студентів та гімназистів, які взимку 1918 року поблизу залізничної станції Крути, між Бахмачем та Ніжином, вступили у нерівний бій з переважаючими чисельно більшовицькими військами Муравйова, що сунули на Київ. Кілька сотень молодих захисників столиці загинули, ставши прикладом для наслідування наступним поколінням українців. До Пам’ятного Хреста Героям Крут, встановленого над Дніпром, на Аскольдовій могилі, Президент Петро Порошенко та Голова Верховної Ради Андрій Парубій поклали квіти.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Президент України Петро Порошенко, під час урочистої церемонії покладання квітів до Пам’ятного Хреста Героям Крут у Києві.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.                 

Більше фото тут — www.golos.com.ua

— Віддаючи найглибшу шану героїчному чину крутянців, ми згадуємо сотні, якщо не тисячі боїв, що відбулися на території України за п’ять років Української Революції і Перших визвольних змагань. Ці битви були також героїчними, — наголосив під час церемонії Андрій Парубій. — Оборонні бої у січні 1918 року, які розпочалися на станції Конотоп, а пізніше перемістилися на станцію Бахмач, а відтак на Крути, стали вічним символом. Насамперед символом незламності й стійкості українських воїнів.

Напередодні бою Українська Центральна Рада проголосила Четвертий Універсал, яким стверджувалася Незалежність Української Народної Республіки. І бої за Бахмач і Крути — це були перші битви за Незалежність молодої Української держави.

Російська агресія проти Української Народної Республіки у січні 1918 року була ретельно підготовлена. В окупованому Харкові проголосили пробільшовицьку маріонеткову так звану «Українську народну республіку рад», у столиці УНР Києві російсько-більшовицькі агенти розпочали гібридний заколот, щоб нагнітати напруження у тилу і відтягнути з фронту до столиці сильні військові підрозділи, зокрема Гайдамацький кіш Слобідської України під командуванням Симона Петлюри, — підкреслив Голова Верховної Ради. — Але ворог, як століття тому, так і сьогодні, не врахував головного — духу наших воїнів. Вояки українських військових частин із Конотопа і Бахмача разом із студентами — добровольцями з Києва гідно виконали своє бойове завдання — затримали наступ російських окупантів на Київ. Російський бліцкриг тоді, у 1918 році, як і зараз, у 2014-му, — було зірвано.

Як і сто років тому, так і сьогодні, російський окупант безпорадно ламає свої кігті об український щит, який мужньо тримають наші воїни.

Згадаймо у цей день разом із героями Бахмача та Крут усіх воїнів, що віддали своє життя за Україну! Пам’ятаймо звитягу наших великих попередників — воїнів Армії Української Народної Республіки! Пам’ятаймо і перемагаймо!

За ініціативи громадських організацій та рухів — ВУТ «Просвіта», ВГО «Спілка офіцерів України», «Українська Патріотична Альтернатива», НПС «Усвідом себе українцем», ГО «Соловецьке братство», «Творчий сектор», «За українськомовний Київ» та інших на честь крутян відбувся урочистий марш. Кілька сотень активістів, ветеранів російсько-української війни, ліцеїстів Київського військового ліцею імені Івана Богуна під звуки маршу духового оркестру пройшли від метро «Арсенальна» до Аскольдової могили, де відбулися молебень та мітинг. Голова «Просвіти» Павло Мовчан наголосив, що «під Крутами народився новий українець» — героїчний, здатний на самопожертву заради ідеї.

— Майбутнє нації визначає конкретна воля конкретних людей, — зазначає народний депутат кількох скликань Іван Заєць. — Ці молоді люди показали, що їх патріотизм тримається на любові до мови, культури, свого роду, батьків.

На мітингу також виступили громадські діячі Микола Поровський, Ігор Мазур, Андрій Новак, Микола Нестерчук, які наголосили, що загиблі під Крутами добровольці виграли історичну війну. Їхня смерть не була даремна, адже «на пам’яті про Героїв Крут мужніли «кіборги». Учасники мітингу закликали гуртуватися навколо нашої славної історії і нагадали, що у 1918-му і нині в України один ворог — Москва, який усіма силами намагається знищити українську державу. І хоч дехто з політиків вже завтра обіцяє мир, миру без перемоги ніколи не буде.

Учасники ходи під спів гурту «Гомін» та марш «Зродились ми великої години» також поклали до Пам’ятного Хреста квіти.