Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря (на знімку) взяв участь у сьомій зустрічі Національної платформи на тему «Політика соціальної згуртованості в рік виборів: виклики і ризики для національної єдності та побудови миру на Сході України».

 

Національна платформа «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» заснована консорціумом незалежних українських громадських організацій у партнерстві з Комітетом з прав людини, Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, міністерствами закордонних справ Швейцарії та Фінляндії за технічної підтримки міжнарод-ної організації Crisis Management Initiative (CMI), повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

«Коли говоримо про людей, які мешкають на підконтрольній і непідконтрольній територіях, слід пам’ятати, що всі вони є громадянами України, — наголосив він. — І в нас не існує проблем у відносинах між собою серед громадян цих категорій, але існує проблема у відносинах між громадянами і владою».

Парламентарій привернув увагу до ситуації з виконанням закону про правовий статус осіб, зниклих безвісти, який було ухвалено нещодавно. За його словами, досі не створено комісію та реєстр зниклих безвісти, як це передбачено законом, підзаконні акти не приведено у відповідність із цим законодавчим актом. Окрім того, вже майже два роки на розгляд парламенту не виноситься законопроект № 6692 щодо виплати пенсій вимушеним переселенцям. Продовжують діяти дискримінаційні підзаконні акти КМУ стосовно цієї категорії громадян. У бюджеті на 2019 рік істотно зменшено фінансування потреб ВПО порівняно з минулими роками.
Г. Немиря закликав запровадити нову державну політику щодо вимушених переселенців та громадян України, які залишилися в Криму і на тимчасово окупованій частині території Донбасу.

Спеціальний доповідач, Радник координатора офісу ООН в Україні з питань миру і розвитку Стен Вейтсман представив дослідження «Індекс соціальної згуртованості і примирення в 2018 році — чи є новий коридор можливостей для України?». Зокрема, він відзначив зниження рівня персональної та економічної безпеки громадян, які мешкають в частинах Донецької та Луганської областей поблизу лінії зіткнення. А також звернув увагу на низький рівень довіри до представників центральної влади в цієї категорії громадян.

Євген Бистрицький, голова громадської ініціативи Виборча Рада UА, закликав до діалогу між громадянським суспільством та місцевою владою задля успішної реінтеграції із підтримкою центральної влади.

ФАКТ 

За даними Управління з координації гуманітарних питань ООН, на Донбасі в 2018 році понад 50 осіб померли під час перетину лінії зіткнення, а лише від початку 2019 року — вже вісім осіб.