Російська сторона на переговорах ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, які відбувалися в Мінську в середу, вкотре проігнорувала пропозиції з обміну заручників, заявивши, що чекає зміни влади в Україні. Після зустрічі у форматі «Україна— ОБСЄ—Росія» наш представник у гуманітарній підгрупі ТКГ, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко написала на своїй сторінці у Фейсбуці: «У нас є всі підстави остерігатися, що деякі наші заручники могли бути закатовані в тюрмах окупованих територій. Ми надали ОБСЄ інформацію про 13 громадян, яких ОРДЛО протягом цих років включали в списки на обмін, але потім з незрозумілих причин їх прізвища зникли зі списків тих, кого підтверджують і утримують. Ми вимагаємо повної інформації про долі цих людей. Так само, як і про долі більш як 70 українців, утримання яких від нас приховують».

Вона також повідомила, що українська сторона висунула ще одну вимогу: звільнити трьох українських військових, яких бойовики утримують у Донецьку вже чотири роки — ще з часів боїв за Дебальцеве.

Цього само дня після переговорів ТКГ у Мінську спецпредставник голови ОБСЄ Мартін Сайдік підкреслив свою відданість Мінським угодам і їх безальтернативність.

Раніше в інтерв’ю австрійській газеті «Kleine Zeitung» він розповів про новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який має замінити Мінські домовленості після того, як його затвердять країни «нормандської четвірки» — Україна, РФ, Франція й Німеччина. План передбачає, крім спільної місії ООН і ОБСЄ (з військовим і поліцейським компонентами та міжнародною адміністрацією на ОРДЛО), також організоване Євросоюзом агентство з відновлення Донбасу — на кшталт того, яке раніше було на Балканах.

У свою чергу Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко констатувала: Мартін Сайдік не має мандата ні від ОБСЄ, ні від країн-учасниць «нормандського формату» на створення «мирного плану» для України.

Генеральний секретар ООН не отримував звернень від спецпредставника голови ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартіна Сайдіка щодо нового «мирного плану» для Донбасу. Про це на брифінгу 30 січня повідомив представник Генсекретаря ООН Стефан Дюжаррік, передає Укрінформ.

«Мартін Сайдік демонструє, що є певні ідеї, і від них можна відштовхуватися. Але передумовою для цього може бути тільки рішення Росії припинити війну й прийняти миротворчу місію ООН, щоб установити мирне й безпечне середовище. Лише коли ці пункти будуть реалізовані, матимуть сенс і всі інші речі», — зазначив Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер в інтерв’ю телеканалу «Прямий».

На думку спецпредставника США, Мінські угоди важливі, оскільки вони встановили ключові правила: припинення вогню, відведення важкого озброєння, виведення іноземних військ і незаконних збройних формувань, відновлення державного кордону між Україною й РФ. «Проблема в тому, що вони не виконані. Росія ніколи не дотримувалася припинення вогню. Не було відведення важкого озброєння. Російські війська й досі перебувають на сході України. Росія продовжує фінансувати незаконні формування й надавати їм озброєння. Вони підтримують існування двох так званих республік», — зазначив Волкер.