Робоча нафтова «качалка» на Бугруватівському родовищі, Сумська область.

Торік, попри численні складнощі, які супроводжують діяльність ПАТ «Укрнафта», компанії вдалося відновити позитивну динаміку нафтовидобутку.

«Простіше кажучи, уперше за 12 років «Укрнафта» наростила річний видобуток нафти проти показника попереднього року. Залишилося розв’язати проблему боргу, відновити інвестиції в діяльність, а отже, з ними і буріння, заміну техніки, впровадження нових технологічних рішень і т. п. — і «Укрнафта» збільшить видобуток нафти України в рази», — запевняють у прес-службі компанії.

У цифрах середньодобовий видобуток нафти та конденсату зріс на п’ять відсотків — до 3,97 тис. т/добу проти 3,78 тис. т/добу 2017 року. Водночас середньодобовий видобуток газу продемонстрував незначне зменшення з 3,03 млн м3/добу до 2,96 млн м3/добу.

При цьому середньодобові показники видобутку вуглеводнів у четвертому кварталі 2018 року зросли не лише порівняно з аналогічним періодом 2017 року (що пояснюється ефектом низької бази через вимушену зупинку видобутку на шести родовищах), а й порівняно з показниками початку 2018 року. Середньодобовий видобуток нафти з конденсатом у четвертому кварталі перевищив 4 тис. т/добу, а газу — 3 млн м3/добу.

У компанії підкреслюють, що позитивних виробничих результатів вдалося досягти в умовах обмежених інвестиційних ресурсів завдяки низці операцій на наявному фонді свердловин: переходу на нові продуктивні горизонти, оптимізації капітальних та поточних ремонтів перспективних свердловин, заміні критично зношеного обладнання.

Загалом, минулого року компанія провела 17 операцій гідророзриву пласту, завершила капітальний ремонт (КРС) на 121 свердловині та провела 93 операції з інтенсифікації видобутку. Завдяки КРС, станом на 31 грудня 2018 року, додатково видобуто 58,4 тис. т нафти і конденсату та 74,2 млн м3 газу. Операції з інтенсифікацій дали додаткові 27,2 тис. т нафти та 12,4 млн м3 газу.

«З точки зору виробничих результатів 2018 виявився дуже успішним для «Укрнафти», — прокоментував підсумки року голова правління ПАТ Марк Роллінc. — Попри невирішене питання податкового боргу, який обмежує наші інвестиційні можливості, вперше з 2006 року ми отримали зростання річного видобутку нафти навіть при тому, що рік ми розпочали з відносно низької бази. А той факт, що ми досягли цього з одним з найменших інвестиційних бюджетів у галузі та на виснаженому фонді свердловин, говорить про величезний потенціал, який «Укрнафта» може реалізувати за наявних в компанії резервів».

Що стосується проблеми податкового боргу, то минулого року «Укрнафта» виплачувала всі свої податкові зобов’язання, а також щомісяця погашала борг, переважна частина якого сформувалася впродовж 2014-2015 років до зміни менеджменту компанії. Загалом 2018-го на виплату заборгованості було спрямовано майже 1,24 млрд грн. За даними, оприлюдненими днями Офісом великих платників податків ДФС, «Укрнафта» посіла четверте місце у рейтингу зі ста компаній, які відраховують найбільше податків та зборів до бюджету.

Фото Тетяни ПАСОВОЇ.

ДОВІДКА

ПАТ «Укрнафта» — найбільша нафтовидобувна компанія України. Частка товариства у загальнодержавному видобутку нафти з газовим конденсатом у першому півріччі 2018 року становила 64,8%, частка у загальному видобутку газу — 5,1%. На балансі підприємства перебуває 30 бурових установок, 1 926 нафтових і 168 газових свердловин. ПАТ «Укрнафта» володіє 537 АЗС майже в усіх регіонах України. 50%+1 акція товариства належить НАК «Нафтогаз України».