Першій у світі середній спеціальній музичній школі-інтернату для обдарованих дітей імені професора Петра Столярського (що офіційно підтверджено численними документами) цьогоріч виповнюється 88 років.

За її прикладом було створено аналогічні школи для обдарованих дітей у Москві, Ленінграді, Свердловську. Кульмінаційним для Петра Столярського став 1937 рік, коли на

І Міжнародному конкурсі скрипалів імені Ежена Ізаї в Брюсселі переможцем став його учень Давид Ойстрах. Решта призових місць також посіли його вихованці.

Фабрикою талантів називали цю школу в Одесі. Леонід Утьосов зазначав з цього приводу: «Хто сказав, що конвеєр винайшов в Америці Форд? Конвеєр винайшов в Одесі Столярський. Конвеєр талантів. Він як ніхто розумів дитячу душу, умів її налаштувати на музичний лад і вести до вершин скрипкової досконалості. Він ніс у собі велике серце митця».

Серед випускників школи — народні артисти, лауреати міжнародних музичних конкурсів, солісти найбільших світових театрів.

І сьогодні доля цього унікального для світового мистецтва навчального закладу опинилася у руках чиновників з Києва.

Днями Одеський окружний суд розглянув позов Головного управління ДСНС України в Одеській області до Одеської спеціалізованої школи-інтернату ім. П. С. Столярського. Суд задовольнив позов і зобов’язав повністю припинити роботу навчального закладу до усунення порушень протипожежної безпеки.

Позапланова перевірка, проведена в липні 2018 року після трагедії із загибеллю трьох дітей в одеському дитячому таборі «Вікторія», виявила багато порушень. З’ясувалося, що будівля школи-інтернату не обладнана системою автоматичної пожежної сигналізації з виведенням сигналу на пульт цілодобового централізованого спостереження пожежної охорони. Електрощитові не оснащені системою пожежогасіння. Приміщення школи-інтернату не обладнані системою оповіщення про пожежу й управління евакуацією людей. Дерев’яні конструкції покрівлі, сцени, декорацій не оброблені вогнезахисним просоченням. У частині кабінетів першого й другого поверхів на вікнах встановлені ґрати, що не дасть змоги швидко залишити приміщення у разі виникнення пожежі. Пожежні кран-комплекти не укомплектовані пожежними рукавами. Відсутні кнопки дистанційного запуску пожежних насосів. На другому поверсі допускається експлуатація тимчасових електромереж, які прокладено по горючій основі. Персонал і діти не забезпечені засобами радіаційного і хімзахисту. Ще в акті перевірки йдеться про захаращені коридори й підвали, де переміщення людей, якщо виникне потреба, буде досить ускладненим.

Формально в школі імені Столярського склалася катастрофічна ситуація з дотриманням правил протипожежної безпеки. І якщо не усунути виявлені недоліки в організації протипожежного контролю, не виключено, що трапиться більше лихо й можуть постраждати діти.

Після трагедії в таборі «Вікторія» кошти на підвищення протипожежної безпеки у звичайних школах виділило Міністерство освіти і науки, а оскільки школа-інтернат ім. П. С. Столярського належить до Міністерства культури і повністю фінансується ним, вона такого фінансування не одержала.

У зоні підвищеної пожежонебезпеки опинився спальний корпус, у якому діти перебувають цілодобово. На обладнання засобами пожежогасіння й протипожежними датчиками необхідно три мільйони гривень.

Нині музична школа-інтернат перебуває у підпорядкуванні Міністерства культури України. Тобто міський і обласний бюджети не мають права виділити на порятунок школи від закриття ані копійки бюджетних коштів.

Фахівці вважають, що єдиний реальний вихід — це клопотати перед Мінкультом про передачу школи-інтернату області або місту. Тільки тоді з’явиться реальний шанс вивести відомий навчальний заклад з-під загрози закриття. Усе інше здатне, напевно, лише відтягнути чергові спроби відібрати у талановитих юних музикантів їхню улюблену школу.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеса.

КОМПЕТЕНТНА ДУМКА

Тетяна Маркова, директор департаменту культури і туризму Одеської міської ради:

— Міська рада не може стояти осторонь, ми надали їм юридичну допомогу й фахівців, які повинні з’ясувати точну суму, необхідну для встановлення пожежної сигналізації. Ми працюємо над тим, щоб знизити вартість закупівлі сигналізації й вийти на мирову, домовившись із ДСНС. Оскільки термін подачі апеляції ще не минув, місто подасть апеляцію, і доки не буде встановлено дати її розгляду, школа може продовжувати працювати на законних підставах, адже не буде виконавчого листа про припинення діяльності.