Іван Спориш, Іван Мельничук, Артур Герасимов.

Ложа уряду.

Ранкове засідання

8 лютого

Годину запитань до уряду в Верховній Раді розпочали із доповіді першого заступника міністра юстиції Олени Сукманової. Урядовець нагадала, що одним із ключових своїх завдань Кабінет Міністрів визначив потреби дітей. А найуспішнішим проектом у цій сфері, за її словами, стала спільна робота уряду й парламенту на шляху до схвалення двох пакетів законів у рамках програми «Чужих дітей не буває».

Так, для неплатників аліментів введено заборону на керування транспортним засобом та перетин кордону. Таких нині налічується понад 130 тисяч. Запроваджено й економічні штрафні санкції, які передбачають стягнення коштів у розмірі від 20 до 50 відсотків від суми боргу. Складено 62 тисячі відповідних постанов. Ще 124 неплатники аліментів направлено на суспільно корисні роботи. Законодавці також передбачили, що за ухиляння від фінансової підтримки своїх дітей на недобросовісних батьків чекатиме конфіскація й реалізація активів. Можливе й обмеження волі строком до двох років. Загалом нині сплачено 4,6 мільярда гривень на користь більш як півмільйона українських дітей.

У четвер на засіданні уряду підтримано проект закону, який розробили в Міністерстві юстиції, повідомила О. Сукманова. Він передбачає створення сприятливих умов для отримання послуг, пов’язаних із народженням дитини. Цей проект матиме назву «Е-малятко». Він дасть змогу батькам отримати дев’ять необхідних послуг за однією заявою. Ідеться про державну реєстрацію новонародженого, реєстрацію місця проживання, призначення допомоги при народженні, реєстрацію малюка в електронній системі охорони здоров’я і в державному реєстрі фізичних осіб-платників податків, реєстрацію в демографічному реєстрі, визначення походження народження дитини, якщо батьки не перебувають у зареєстрованому шлюбі, визначення належності новонародженого до громадянства України тощо. Ухвалення цього закону максимально спростить життя батьків, переконана О. Сукманова, оскільки зменшить кількість необхідних візитів до державних органів із десяти до нуля. Скоротиться також і кількість поданих документів та довідок для отримання вказаних послуг із 33 до однієї. Батьки зможуть оформити цю єдину заяву в пологовому будинку, ЦНАП, надіславши заяву он-лайн або через пошту, а послуга ця буде безплатною. Подібна система працює в Канаді та Сербії, тільки там батьки можуть отримати п’ять послуг за однією заявою, у Новій Зеландії та Австралії, наприклад, працює схема «три в одному».

Для того, щоб відповідальне батьківство стало нормою для всіх українців, уряд ще раніше запустив такий масштабний проект, як «Пакунок для малюка». Із вересня минулого року майже 95 тисяч новонароджених отримали від держави все необхідне для першої пори. Із 1 січня 2019 року ця цифра сягає майже 19-тисячної позначки. Для покращення вмісту пакунків введено моніторинг відгуків та пропозицій від батьків. За вибором мами отримати необхідне можна одразу після народження дитини, або під час виписки із пологового. У намірах — залучення соціальних працівників для вирішення проблемних питань мами, яка залишається в пологовому через складні життєві обставини. Спільно із партнерами UNICEF українські фахівці провели глибинне інтерв’ю і покращили вміст пакунка малюка.

Наступним кроком назустріч материнству стане проект «Муніципальна няня». Він передбачає відшкодування витрат на догляд за дитиною до досягнення нею трьох років. Компенсація виплачуватиметься у розмірі одного прожиткового мінімуму, який діятиме станом на перше січня поточного року. Тобто цього року ця сума сягне 1 626 гривень на одну дитину. Щоб отримати ці гроші, батьки мають укласти договір із муніципальною нянею. Ще один крок від уряду — запровадження податкової пільги для сумлінних батьків, які оплачують навчання дітей. Йдеться про зменшення податку з доходів громадянина. Раніше закон передбачав, що ця пільга стосуватиметься тих, чиї діти навчаються в закладах професійної та вищої освіти. Тепер пільга буде і в батьків, чиї діти ходять у дошкільні та позашкільні заклади та заклади середньої освіти.

Традиційно під час години запитань до уряду народні депутати порушували низку актуальних та гострих питань. Так, зокрема, представники фракції «Самопоміч» цікавилися, коли уряд звітуватиме про роботу Фонду енергоефективності. Мовляв, на рахунку фонду накопичилася чимала сума і люди хочуть отримати ці кошти для цільового використання. Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко насамперед подякував законотворцям за підтримку всіх рішень, пов’язаних із енергоефективністю. За його словами, «це дозволило створити фундамент для споживача, який може отримувати грантову допомогу не тільки від держави, а й від міжнародних партнерів, а також сформувати систему, яка стосується технічної та фінансової допомоги». Нині робиться все для того, щоб запустити Фонд енергоефективності, повідомив урядовець. А саме — парламент ухвалив відповідний закон, уряд імплементував усі нормативні акти, які стосуються запуску фонду, вже відібрано наглядову раду і проведено конкурс, згідно з яким визначено два представники від уряду, два незалежних представники. Тепер очікуємо на остаточного представника в наглядовій раді від Євросоюзу. За словами віце-прем’єр-міністра, вже відомо прізвище цієї людини, але доки не підписано контракт, його не повідомлятимуть. Г. Зубко повідомив, що паралельно з Фондом енергоефективності працюватиме й мультидонорський фонд, який спільно фінансуватиме модернізацію практично в кожному багатоквартирному будинку.

А народні обранці від «Блоку Петра Порошенка» цікавилися станом доріг і тим, чи належно на них виконують ремонтні роботи. Грошей, мовляв, на це виділяється чимало, а якість автошляхів не так вже й помітно покращується. Міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що за часи керівництва урядом Арсенія Яценюка та Володимира Гройсмана відремонтовано понад сім тисяч кілометрів доріг і вони «переживають зиму в ідеальному стані».

Після години запитань до уряду Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко оголосила майже три сотні депутатських запитів та звернень. А коли завершилася перерва, парламентарії перейшли до виступів із трибуни з різних питань.

Учора вітали з Днем народження народних депутатів Юрія Березу, Юрія Діденка, Миколу Люшняка, Івана Мельничука.

Надія СМІЯН.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут