Українці почали активно купувати валюту в Інтернеті. Про це свідчить інформація, оприлюднена одразу кількома банками, які запровадили таку послугу минулого тижня.
 

7 лютого набрав чинності Закон «Про валюту і валютні операції», який замінив декрет Кабінету Міністрів 1993 року про валютний контроль. Серед понад двадцяти новацій у цій сфері — можливість купувати валюту он-лайн і переказувати її за кордон.

Зокрема, клієнти «Приват24» лише за одну добу, 7 лютого, придбали 1 млн 432,34 тис. доларів і продали 402,61 тис. доларів, інформує прес-служба державного банку. Клієнти monobank за той само час придбали майже 1 мільйон доларів і відкрили 6 тисяч валютних карт. «Укрсиббанк» за неповний день продав понад 1 мільйон доларів і 228 тисяч євро. За повідомленням Gidulyan Company, нині в Україні лише сім банків пропонують послугу онлайн-купівлі валюти. Середній чек купівлі долара коливається в межах 110—160 доларів.

У Нацбанку нагадують, що новий закон, окрім онлайн-обміну, передбачає цілу низку послаблень на валютному ринку. Зокрема, вдвічі збільшується граничний строк здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами — до 365 днів; скасовується валютний нагляд за експортно-імпортними операціями до 150 тис. грн; дозволяється вільне використання рахунків юридичних осіб за кордоном (крім операцій з переказів коштів з України на такі рахунки); скасовуються індивідуальні ліцензії на валютні операції — їх замінить система е-лімітів (2 млн євро/рік для юридичних осіб, 50 тис. євро/рік для фізичних осіб); скасовуються санкції у вигляді припинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення строків розрахунків; скасовується обмеження на дострокове погашення зовнішніх зобов’язань тощо.

Водночас ситуація на валютному ринку країни залишається стабільною. Більше того, протягом минулого місяця гривня зміцнювалася. Заступник голови НБУ Олег Чурій, якого цитує Мінфін, пояснив це, по-перше, надлишковою пропозицією валюти на готівковому ринку на тлі стабільних валютних надходжень експортерів. А по-друге, — активним придбанням нерезидентами облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), які розміщувало Міністерство фінансів.

На його думку, набрання чинності Законом «Про валюту і валютні операції» і запуск нової ліберальної системи валютного регулювання можуть частково підкоригувати тенденції на валютному ринку. «З більш ніж 20 обмежень, які ми зняли на валютному ринку, ЗМІ вихопили тільки найпростіші норми. Насправді там є набагато глибші речі. Наприклад, тепер можна достроково погашати кредити нерезидентам. Це може згенерувати ситуативний додатковий попит на валюту нині, але зняти тиск у перспективі», — прогнозує Олег Чурій.