У неділю, 10 лютого, в Болгарії відзначили 140-річчя від початку роботи першого парламенту в тільки-но звільненій від османського ярма країні. Із цієї нагоди в Народних зборах Болгарії було оголошено день відкритих дверей.
 

Перших відвідувачів зустріла голова вищого законодавчого органу Цвєта Караянчева. Переважно це були організовані групи студентів і школярів. Вони змогли ознайомитися з оригіналом Тирновської конституції, прийнятої парламентом, який після визволення працював у Велико-Тирново, а також Срібною конституцією, що приваблює увагу своєю обкладинкою із дорогоцінного металу.

Усім відвідувачам було надано можливість посидіти в сесійному залі, де нинішні депутати «кують» болгарські закони. А також ознайомитися з пересувною виставкою, що розповідає про історію парламентаризму в країні. Вона починається зі створення

Установчих зборів, які були скликані 10 лютого 1879 року в місті Тирново комісаром імператора Олександра ІІ князем Дондуковим-Корсаковим. Він керував тимчасовим російським правлінням до створення в країні власних інституцій влади. Перед депутатами Установчих зборів стояло важливе завдання — виробити й затвердити майбутній державний устрій звільненого Князівства Болгарія. До його складу входило 229 депутатів: 117 по праву (представники виборчих адміністративних і судових рад), 88 обраних і 24 призначені князем Дондуковим-Корсаковим. 45 представників від Македонії, Одринської Фракії і Східної Румелії брали участь в одномісячних приватних засіданнях, на яких обговорювали питання про національне об’єднання. Парламент першого скликання завершив роботу 16 квітня 1879 року ухваленням Тирновської конституції. Цей документ, що затверджує демократичні цінності болгарського народу, і став юридичною основою для створення Болгарської держави. Історики вважають Тирновську конституцію однією із найдемократичніших та найсучасніших і донині.

Про це з  першоджерел, від депутатів та істориків дізналися понад дев’ять тисяч осіб, які цього дня відвідали парламент Болгарії.