Віталій Миронюк, голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко та голова обласної ради Олександр Чорноіваненко знайомляться з новітнім аварійно-рятувальним обладнанням (зліва направо). 

Фото прес-служби управління ДСНС у Кіровоградській області.

У 2018 році бійцям пожежно-рятувальних підрозділів Кіровоградської області довелося долати наслідки трьох надзвичайних ситуації та 4943 надзвичайних подій (зокрема боротися з 2016 пожежами).

Загалом чергові караули пожежно-рятувальних підрозділів області здійснили 6647 виїздів, з них 2023 — на гасіння пожеж і загорань, 2702 — на ліквідацію надзвичайних подій іншого характеру, 1922 — на тактичні навчання і заняття.

Урятовано 74 особи та матеріальних цінностей на суму понад 64 млн грн.
 

Такі цифри пролунали на засіданні колегії за підсумками роботи у сфері цивільного захисту в Кіровоградській області за 2018 рік.

Звичайно, ця статистика була б неможливою без самовідданої роботи всього особового складу підрозділів ДСНС в області. Людей, які роблять усе можливе і неможливе, щоб урятувати і зберегти життя та здоров’я своїх земляків та їхнє майно.

Водночас рятувальникам почасти доводиться робити значно більше, ніж передбачено посадовими інструкціями. Бо поряд із виконанням надзвичайно широкого спектра обов’язків і повноважень, спрямованих на порятунок людей і майна, доводиться виконувати функції, не властиві службі, але необхідні для суспільства, громади, довкілля. Від очищення доріг від снігових заметів до порятунку домашніх тварин, від проведення службових перевірок для забезпечення належної пожежної і техногенної безпеки на об’єктах господарювання до надання методичної допомоги навчальним закладам у вихованні дітей. І багато-багато іншого.

У суспільстві, в громаді важливо оперативно і виважено реагувати на виклики сьогодення і потреби такої важливої сфери діяльності. Для прикладу, нині в області функціонує 85 пожежно-рятувальних підрозділів місцевої пожежної охорони (МПО). А щоб забезпечити належне реагування на надзвичайні події, зокрема пожежі, таких має бути 99. Лише в такому разі можна сподіватися на дотримання європейських норм вчасного прибуття на пожежу (у місті — 10 хв., у сільській місцевості — 20 хв.). Тому управління ДСНС активно долучається до розв’язання цієї проблеми, його фахівці завжди готові надати органам місцевого самоврядування необхідну допомогу.

«Тим часом наявні підрозділи МПО під час утворення об’єднаних територіальних громад мають перетворитися на Центри громадської безпеки з подальшим їх утриманням за рахунок відповідних місцевих бюджетів», — зауважує начальник управління ДСНС у Кіровоградській області, полковник служби цивільного захисту Віталій Миронюк.

Зрозуміло, що така масштабна рятувальна діяльність потребує відповідних матеріальних ресурсів. Держава робить у цьому напрямі дуже багато. Не залишаються осторонь і місцеві громади.

Від початку цього року рятувальники Кіровоградщини отримали як підтримку від Державної служби з надзвичайних ситуацій чотири пожежні автоцистерни на шасі MAЗ вартістю понад 5 млн грн кожна, оснащені найсучаснішим обладнанням (навіть тепловізорами), які вже передані пожежно-рятувальним підрозділам Благовіщенського, Вільшанського та Новгородківського районів і міста Олександрія. Торік для оновлення автопарку управління отримано 15 транспортних засобів.

Поліпшенню матеріально-технічної бази пожежно-рятувальної служби сприяє і громада Кіровоградщини. З обласного бюджету торік виділено понад 1,7 млн грн на придбання квадрокоптера та 2 радіостанцій, 55 захисних шоломів для пожежників, 16 захисних костюмів спеціальних для пожежників, 111 пар захисних гумових чобіт, 4 комплектів тепловідбивних костюмів, 39 тонн піноутворювача тощо.

Також за рахунок місцевих бюджетів придбано 10 компресорів високого тиску, інше пожежно-технічне оснащення та аварійно-рятувальне обладнання на суму майже 1,8 млн грн.

На 2019 рік в обласному бюджеті передбачено 850 тис. грн на здійснення комплексу профілактичних заходів, моніторингу, проведення навчань із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій на об’єктах області та формування матеріальних запасів для проведення таких заходів.

Спільними зусиллями надзвичайних ситуацій і подій має стати менше, а наслідки мають бути мінімізовані — переконані рятувальники Кіровоградщини.

ДОВІДКОВО 

У травні 2018 року зведений підрозділ управління ДСНС у Кіровоградській області у складі 27 осіб та 5 одиниць пожежної техніки залучався до гасіння лісової пожежі на території Олешківського району Херсонської області.

Групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення здійснено 59 виїздів та знешкоджено 644 боєприпаси.
Піротехнічний розрахунок також залучався до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на арсеналі Збройних Сил України в Ічнянському районі Чернігівської області. На площі 757 га знешкоджено понад 2500 вибухонебезпечних предметів.

Протягом осінньо-зимового періоду 2018/2019 років проведено 17 масштабних рятувальних операцій. Зокрема, підрозділи ДСНС області 175 разів залучалися для надання допомоги з ліквідації наслідків погіршення погодних умов 24—26 грудня 2018 року. Із ускладнених ділянок доріг вилучено 735 одиниць техніки (391 вантажний автомобіль, 328 легкових автомобілів, 13 рейсових автобусів, 3 автомобілі швидкої медичної допомоги). Надано допомогу 1146 особам.

Загалом до проведення рятувальних операцій залучалося понад 760 працівників та 187 одиниць техніки. Було додатково розгорнуто 2 мобільні пункти обігріву (в місцях відстою великогабаритного транспорту).

Такі рятувальні операції було організовано під час погіршення погодних умов на території області 11, 22—23 та 27 січня 2019 року. Залучалися 1383 працівники особового складу та 395 одиниць техніки. З ускладнених ділянок доріг відтранспортовано 540 одиниць техніки, надано допомогу 661 особі. Крім того, оперативно виконувати завдання під час погіршення погодних умов допомагав шляхопрокладач БАТ-2 із тягачем МАЗ-538 та напівпричепом 2-ППТ-50, переданий рятувальникам Кіровоградщини колегами з Житомирської області.

Факт

На території Кіровоградської області внаслідок пожеж протягом року загинули 65 осіб.