Під час урочистостей.

Фото прес-служби ОДА.

Біля пам’ятника «Скорботна мати» в Ужгороді відбувся мітинг до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 30-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану. Участь у заході взяли керівники області, воїни-інтернаціоналісти, духівництво, дипломати, учнівська та студентська молодь.

— Афганська війна без вашого відома увірвалася у ваші життя. І ви діяли так, як повинні були діяти — відважно, мужньо, нерідко жертвуючи собою заради бойових побратимів, — цитує виступ очільника ОДА Геннадія Москаля прес-служба облдержадміністрації. — Ви не тільки гідно виконали свій військовий обов’язок, а й заклали ті бойові традиції, які виявилися надзвичайно корисними уже при обороні нашої землі від російського агресора. Коли Україна опинилася у небезпеці, загартовані в боях афганці, як ми вас звикли називати, не залишилися осторонь. Багато із вас взяли до рук зброю...

На превеликий жаль, 53 закарпатці не повернулися до рідних домівок з афганської війни. Ще п’ятеро наших земляків зникли безвісти. Їхній подвиг і жертву присутні вшанували хвилиною мовчання.

— Це свято для нас усіх, наших молодших побратимів, які завдяки тому, що радянські війська були виведені, не потрапили до Афганістану, і не сталося ще більшої трагедії, не стало ще більше скалічених життів, — наголосив голова Закарпатської територіальної організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Віктор Югас.

Наприкінці мітингу учасники поклали до пам’ятника «Скорботна мати» вінки та квіти, а правоохоронці вшанували подвиг воїнів-інтернаціоналістів військовими салютами.

Продовжилися урочисті заходи концертною програмою в обласній філармонії, де керівники області та Ужгорода вручили нагороди. Зокрема, найвищими відзнаками ОДА — медалями «За заслуги перед Закарпаттям» — нагородили учасника бойових дій в Афганістані Івана Гуледзу та учасника бойових дій в Афганістані, заступника голови Закарпатської територіальної організації Української спілки ветеранів Афганістану, заслуженого лікаря України Романа Маляра.