Постійна палата третейського суду в Гаазі днями офіційно оприлюднила часткове арбітражне рішення на користь «ПриватБанку» у справі проти Росії. Про це повідомила прес-служба банку. У документі вказується, що «Російська Федерація порушила свої зобов’язання за двосторонньою угодою про заохочення та взаємний захист інвестицій, незаконно експропріювавши активи «ПриватБанку» в Криму».

2014 року сотні українських компаній втратили свої активи на півострові. Зокрема, «Укрзалізниця» залишилася без понад 1,3 тис. км залізничних колій, мережі вокзалів, станцій, депо. Низка великих банків втратили всі свої філії. Те саме стосувалося багатьох санаторіїв, профілакторіїв, готелів, збудованих відомствами та компаніями різної форми власності. Також фактично вкрадено цілі мережі АЗС, магазинів, ресторанів, кафе. Актуальним стало питання, хто усе це відшкодовуватиме.

Цю дорогу почали торувати «великоваговики». Ще 2015 року майже 50 українських компаній подали позов проти Росії до міжнародних арбітражних судів. У травні 2018-го арбітраж у Гаазі виніс перше прецедентне рішення про присудження компенсації — 159 млн дол. — на користь 18 компаній, пов’язаних з групою «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. У листопаді 2018 року, про що вже писав «Голос України», арбітражний трибунал у Парижі ухвалив рішення на користь державного «Ощадбанку» щодо компенсації збитків, завданих внаслідок анексії Криму Російською Федерацією. Сума відшкодування — 1,3 млрд дол. плюс відсотки. Згідно з останнім рішенням суду, «ПриватБанк» має право на відшкодування в повному обсязі. За інформацією прес-служби, це понад 1 млрд дол.

На черзі в Гаазі розгляд ще однієї справи: НАК «Нафтогаз України» і 6 компаній, що входять до групи «Нафтогазу», подали позов на 7 млрд дол. про відшкодування збитків, завданих незаконним захопленням Росією активів групи в Криму.

Резонне запитання, що виникає після гарних новин з Гааги: а чи вдасться ці фантастичні суми одержати? Українські й зарубіжні експерти дають невисокі шанси тому, що Росія добровільно виконає рішення міжнародних арбітражів по Криму. Так, у справі «Ощадбанку» Москва відмовилася визнавати рішення суду. У Мін’юсті РФ заявили, що, на їхню думку, арбітраж не має юрисдикції для розгляду такої справи, тож і виконувати його рішення вони не збираються. Домагатися арешту російських активів за кордоном — теж справа непроста. Поки що це вдалося лише колишнім акціонерам російського «ЮКОСа», які відсудили майно дочірніх компаній «Газпрому» у Нью-Йорку та інших містах світу. Юристи прогнозують, що українським компаніям доведеться ще багато витратити на виконавців, аби ці судові рішення конвертувалися у гроші.