Той, хто хоч раз звертався до наших аптек не лише по краплі від нежитю чи щось «від голови», а, скажімо, по медикаменти за серйозним списком із лікарні, напевно, звернув увагу, що служителі фармації формують ціни на ліки за лише їм зрозумілим принципом: кому скільки не вистачає. Тому ліки у двох аптеках, розташованих поруч, за ціною можуть істотно відрізнятися. Тож на різниці набігає чималенька сума! Було б наївним сподіватися, що щось враз змінитися, проте...

Держпродспоживслужба за результатами планових перевірок аптечних закладів зафіксувала порушення чинного законодавства з ціноутворення на лікарські засоби у двох третинах випадків. Про це йдеться у повідомленні на сайті відомства. Аптечні заклади порушували вимоги Постанови Кабінету Міністрів України за 17 жовтня 2008 року № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і медичні вироби» в частині дотримання граничних торговельних надбавок на ліки.

Наприклад, на Полтавщині під час перевірок виявлено застосування торговельної (роздрібної) надбавки при реалізації лікарських засобів у розмірі від 26% до 41% за граничного рівня 25%. Зокрема, лікарський засіб неотранекс реалізовували з торговельною надбавкою в розмірі 39% — за ціною 564,10 грн. «Отже, споживачів внаслідок завищення ціни на одній упаковці обрахували на 58,06 грн», — наголошують у службі.

Фактична роздрібна ціна лікарського засобу меропенему розрахована аптекою з торговельною надбавкою в розмірі 32% та становила 375,34 грн. Водночас правильно сформована роздрібна ціна на цей лікарський засіб мала б становити 354,96 грн. «Отже, завищення ціни лише на одній упаковці становило 20,38 грн», — повідомили у Держпродспоживслужбі.

За результатами проведених заходів державного нагляду (контролю) до суб’єктів господарювання, які провадять діяльність на фармацевтичному ринку, застосовано адміністративно-господарські санкції, посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Порада пацієнтам: якщо є час і телефон, а ще краще Інтернет, не лінуйтеся, проводьте особисте маркетингове дослідження: знайдете дешевше і поблизу. Просто не треба лінуватися!

Тепер про опалення. Його вартість для киян у січні зросла на 40%, а подекуди і на 60%, через зростання тарифу та низьку температуру повітря. Про це заявили в СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго», повідомляє прес-служба міської влади. Там пояснили, що температура у січні була на 2 градуси нижчою (становила 4,5 нижче нуля), ніж середньомісячна за грудень минулого року. Окрім того, з січня 2019-го почав діяти новий тариф. Саме ці дві складові спричинили збільшення нарахувань у платіжках.

У «Київтеплоенерго» також нагадали, що нарахування плати за опалення відбувається за двома алгоритмами: у будинках, де є теплові лічильники, розподіл здійснюється пропорційно опалювальній площі квартир, а там, де лічильника немає, споживачам нараховують плату за середніми нарахуваннями за минулий опалювальний період.

Хоча, здавалося б, за наявність лічильників та їх справність голова повинна боліти у надавача послуг. А всілякі алгоритми та формули — від лукавого...

Державна служба статистики повідомляє, що станом на початок місяця в Україні налічувалося майже 400 тисяч безробітних. Дивно, як їм вдається їх підрахувати! Для порівняння: у січні кількість безробітних становила понад 341 тисячу осіб. За даними відомства, нині на одне робоче місце претендують п’ять осіб, а кількість вакансій у січні становила понад 67 тисяч.

Підсумовував Віктор БОНДАР.