Українська влада не змогла ефективно розслідувати злочини, скоєні під час Євромайдану 2013—2014 років, і відновити справедливість для всіх жертв зловживань з боку поліції. Такою є сумна реальність у п’яту річницю розстрілів протестувальників на вулиці Інститутській у Києві. Про це йдеться у заяві правозахисної організації Amnesty International Ukraine (Міжнародна амністія України), розміщеній на відповідному сайті.

«Масштаб порушень прав людини, скоєних під час Євромайдану, був далеко за межами того, з чим могла впоратися українська система кримінального судочинства, не кажучи вже про її загальну неефективність. Більше того, система чинила опір і перешкоджала правосуддю замість того, щоб притягти до відповідальності в судовому порядку колишніх і нинішніх співробітників право-охоронних органів, відповідальних за розстріли протестувальників», — наголошує старший директор офісу генерального секретаря Amnesty International Колм О’Куанахайн. За його словами, п’ять років — задосить часу для відновлення справедливості, але для більшості жертв, які постраждали від рук української поліції, справедливість досі недоступна. «Політики неодноразово давали гучні обіцянки, але час і факти говорять самі за себе. Доти, поки всі відповідальні, включаючи тих, хто віддавав накази, не будуть притягнуті до відповідальності, справедливість не буде відновлена», — додає Колм О’Куанахайн.

Правозахисна організація закликала українську владу докласти максимальних зусиль для ефективного розслідування порушень прав людини, скоєних під час Євромайдану, зокрема побиття і вбивства. «Влада повинна захистити слідчих від політичного тиску, а також надати їм ресурси і повноваження, необхідні для виконання їхніх завдань. Зокрема, забезпечити можливості для здійснення слідчого експерименту з відтворенням подій розстрілу маніфестантів 18—20 лютого 2014 року», — наголошується у заяві Amnesty International.

У Національній спілці журналістів України також б’ють на сполох, що винні за справами стосовно нападів на журналістів у часи Євромайдану лишаються непокараними. У НСЖУ зазначили, що в період із листопада 2013-го по лютий 2014 року стався 271 інцидент побиття журналістів, проте і на п’яту річницю практично відсутні прецеденти покарання. «Показові справи, які брали під особистий контроль найвищі чини правоохоронних органів та представники влади, так і лишилися в більшості випадків нерозкритими. Ті ж справи, які таки дійшли до суду, тягнуться роками, періодично закриваються і після апеляції знову поновлюються — проте результату так само немає: винних не покарано, а журналісти зневірені», — сказав голова НСЖУ Сергій Томіленко, інформує прес-служба організації.

Про затягування розслідування злочинів в Україні, вчинених під час Революції Гідності, заявила днями в інтерв’ю «Главкому» депутат польського Сейму Малгожата Госєвська, яка була на Майдані в той вікопомний період. «Емоції тоді й тепер значною мірою відрізняються. Як і кожен, хто був небайдужий до тих подій, як учасники, родини загиблих, очікую, що винні в тих смертях будуть покарані. Мені близькі ці емоції, оскільки в Україні, на жаль, розслідування цих злочинів затягується, досі не маємо відповідей на багато запитань», — зауважила М. Госєвська. Вона зазначила, що до Стіни пам’яті біля Михайлівського Золотоверхого монастиря частіше потрібно запрошувати європейських політиків, аби вони краще розуміли, що діється в Україні.