Навчальні заклади працюють у нецивілізованих умовах

Майже половина дитсадків та 42 відсотки шкіл, перевірних торік Держпродспоживслужбою, не дотримуються вимог санітарного законодавства. Таку статистику оприлюднено на її сайті.

Порушення зафіксовано у 7,2 тис. дошкільних закладів та 8,2 тис. шкіл. Чимало з них працюють у погано пристосованих умовах, не під’єднані до централізованих чи локальних мереж водопостачання та каналізації, взимку обігрівають приміщення завдяки пічному опаленню. Останнім користуються 598 перевірених закладів дошкільної освіти та понад 1100 шкіл.

Як роз’яснили «Голосу України» у Держпродспоживслужбі, використання грубки не є порушенням чинного санітарного законодавства, проте може нести певні ризики. Відповідно до пункту 6.8. «Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» (ДСанПіН 5.5.2.008-01), затверджених постановою головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 р. № 63, пічне опалення можна використовувати лише в одноповерхових приміщеннях шкіл з малою кількістю учнів (у сільській місцевості). Воно має бути обладнано в коридорі. Заборонено встановлювати залізні печі. Щоб не забруднювати повітря в приміщенні окисом вуглецю, пічні труби мають бути закриті після повного згорання палива і не пізніше як за дві години до приходу учнів.

Не в кожній школі подбали про задоволення базових потреб дітей. «Спостерігаються негативні тенденції щодо забезпечення питною водою гарантованої якості», зазначають фахівці Держпродспоживслужби. Не мають централізованих або локальних мереж водопостачання (беруть воду із криниць) 1434, або 12 відсотків закладів дошкільної освіти та 2580, або 16 відсотків — загальної середньої освіти. Є заклади, змушені використовувати привозну H2O.

Навіть у XXI сторіччі наші діти змушені «ходити до вітру» у доісторичні вуличні «сортири». Цікаво, що відсутність внутрішньої вбиральні у нас не вважають порушенням санітарного законодавства! Відповідно до Державних санітарних норм «для 4-го кліматичного району, а також у сільській місцевості допускається організовувати туалети вигрібного типу окремо від будівлі закладу».

За даними Держпродспоживслужби, торік не підключеними до централізованої або локальної каналізації були 5,3 тис. садків та 8,1 тис. шкіл. Вони мали туалети з облаштованою «вигрібною» системою. Досі залишаються «неканалізованими взагалі» (тобто мають туалети, розташовані на вулиці, які не підлягають періодичному очищенню) 43 заклади дошкільної та 283 — загальної середньої освіти. А це — пряме порушення санітарних норм.

Харчуються діти сяк-так. Норми харчування в садках виконують у середньому на 84 відсотки, у школах — на 79 відсотків. Крім того, під час перевірок виявлено випадки недотримання вимог санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів. Страви, призначені дітям, не завжди відповідали нормам за бактеріологічним забрудненням. А працівники харчоблоку невчасно проходили медогляд і не дотримувалися правил особистої гігієни. Крім того, під час перевірок було «встановлено носійство збудників інфекційних хвороб серед персоналу харчоблоків у 145 осіб».

У навчальних закладах не завжди дотримуються вимог щодо термінів реалізації, умов транспортування продуктів та продовольчої сировини, принципів товарного сусідства та температурного режиму при зберіганні харчів, порушують технологію приготування страв, мають заборонені для використання продукти, не складають перспективне двотижневе меню або ігнорують його. Багатьом школам і садкам не вистачає навіть холодильного обладнання. Зазвичай воно експлуатується 20—30 років (і це ще не межа!), тож часто виходить з ладу.

Під час проведених торік перевірок Держпродспоживслужба з’ясувала, що 283 садки та 976 шкіл взагалі не мали власних харчоблоків. Наразі забезпечують дітей лише буфетною продукцією 8 закладів дошкільної освіти та 510 шкіл.

За наслідками перевірок Держпродспоживслужбою вжито заходів реагування (торік спрямовано 5716 приписів щодо усунення порушень і 262 відповідні розпорядження), поінформовано органи місцевої влади та самоврядування. На порушників накладено 170 штрафів, 152 особи відсторонено від роботи, 27 справ передано до правоохоронних органів.

Анна СМІЛЯНСЬКА.

P.S. Створити належні санітарно-гігієнічні умови в школах дасть змогу додаткова субвенція, яку торік виділив уряд відповідно до розпорядження від 18.12.2018 р. № 1012-р «Про розподіл резерву коштів освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам». Нині обласні управління та департаменти освіти збирають відповідні заявки від районів та об’єднаних громад. Чи вистачить ресурсів на облаштування внутрішніх вбиралень в усіх сільських навчальних закладах, сказати важко. Адже ніхто не знає достеменно, скільки саме шкіл позбавлені елементарних «зручностей».

Фото: humanrights.org.ua