Майже півсотні світлин, зроблених Олександром Клименком, Станіславом Чернієм, Олесею Брязгуновою, Миколою Білокопитовим, Сергієм Шевченком та іншими фотокореспондентами під час Революції Гідності, представлено на виставці «Журналісти на Євромайдані. П’ять років по тому» (на знімку).

Як повідомив один із організаторів виставки Юрій Луканов, лише 1 грудня 2013 року, коли відбувся «Марш мільйонів» під адміністрацією Президента на вулиці Банковій, було поранено та травмовано

30 журналістів. Загалом, за словами голови НСЖУ Сергія Томіленка, за 94 дні протесту від рук «тітушок» і силовиків постраждав 271 журналіст, троє загинуло.

Впродовж трьох місяців протистояння українців з кланом Януковича на Майдані в умовах, наближених до бойових, працювали фотокореспондент газети «Голос України» Олександр Клименко, співзасновник «Спільнобачення» Богдана Бабич, кореспондент «ТСН» Наталка Нагорна. Вони, відкриваючи виставку, розповіли про своїх колег — Максима Требухова, Олександра Тимошенка, Олександра Кузьміна. Його фотознімки розстрілів облетіли увесь світ.

Журналісти наголосили на тому, що працівників ЗМІ не рятували жилети з надписом «Преса» — навпаки, фотокореспонденти та відеооператори, стрімери, люди з мікрофонами викликали підвищену агресію «беркутівців». Їм стріляли в камери, в очі, жорстоко били. Кілька операторів під час роботи на Майдані фактично втратили зір.

Організатори виставки називають своїх колег, котрі працювали на барикадах, героями, людьми, які воювали на інформаційному фронті.

«Інформація, добута ними, важлива не тільки для сучасного суспільства, а й для історії», — сказав Микола Білокопитов. Він додав, що багато журналістів з Майдану пішли в АТО.

«Статус журналістів на війні залишається невизначеним, — наголосив Олександр Клименко. — У разі поранення чи загибелі працівника ЗМІ він (чи його родина) навіть не отримає якихось компенсацій чи страховок. НСЖУ має ініціювати новий закон, який би захищав журналістів, які працюють у зоні бойових дій».

Фотовиставка діятиме до кінця травня.

Світлана ЧОРНА.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.