Минулого тижня прем’єр-міністр Румунії Віоріка Денчіле схвалила указ, що обмежує повноваження головного прокурора країни. Ними тепер наділено новостворений орган, який повністю підпорядкований кабміну й лідеру правлячої у країні Соціал-демократичної партії Лівіу Драгні. Єврокомісія і Держдеп США заявили, що це перепідпорядкування загрожує незалежності судової влади, а також підриває авторитет прокуратури.

Останній указ став доповненням до безлічі суперечливих законодавчих актів з реформування судової системи, прийнятих парламентською більшістю соціал-демократів. Як пояснюють «реформатори», це робиться для того, щоб влада змогла вчасно ви-правляти «зловживання» прокурорів і суддів.

Але в Румунії усім зрозуміло, що це саме Лівіу Драгня вибудовує своєрідну лінію «оборони» проти справедливої судової системи. Мало того, що він був засуджений умовно за махінації під час парламентських виборів, що не дозволило йому із судимістю стати прем’єр-міністром. Проти нього відкрито дві кримінальні справи за зловживання службовим становищем на попередньому місці роботи й присвоєння у величезних розмірах коштів з єврофондів.

Улітку минулого року Лівіу Драгні вдалося відсторонити від керівництва Національною дирекцією по боротьбі з корупцією Лауру Ковеші. Зараз вона ввійшла до числа п’яти кандидатів на посаду керівника Європейської прокуратури. Крім неї, на цю посаду від Румунії було висунуто ще два претенденти, але їхні кандидатури Єврокомісія одразу відхилила. Тепер Лівіу Драгня прагне щосили зашкодити її обранню. Але, на щастя, влада Румунії, яка головує до липня в Раді ЄС, не може впливати на проведення незалежного конкурсу спеціальним комітетом Єврокомісії. Крім того, остаточне рішення щодо затвердженням керівника Європейської прокуратури ухвалюватиметься на рівні Європарламенту і Єврокомісії.

Нове рішення уряду з реформування судової системи спричинило обурення громадян країни. У неділю, незважаючи на мороз, у Бухаресті до будівлі уряду вийшло понад 7 000 людей. А перед Палацом правосуддя в столиці зібралося майже 300 суддів і прокурорів. Вони скандували: «Справедливість, а не корупція!», «Судді, не здавайтеся!», «Ганьба, ганьба!». Протести прокотилися й іншими великими містами. Громадян підтримав і президент Клаус Йоханніс. Він публічно заявив: «Усе, що зараз витворяє Соціал-демократична партія, є зазіханням на верховенство закону з ясною метою — накласти руку на правосуддя…»