В Ужгороді відбулася міжнародна конференція, присвячена історії, дослідженню, проблемам збереження та консервації однієї з найстаріших архітектурних пам’яток України загальноєвропейського значення — Горянської ротонди. Науковці розпочали зібрання з поїздки до околиці обласного центру Закарпаття — села Горяни, де розташований третій за давниною храм-пам’ятка в Україні (після Софії Київської та Кирилівської церкви в столиці).

Горянська ротонда є однією з найтаємничіших святинь Срібної Землі, тож викликає зацікавлення не лише вітчизняних дослідників, а й закордонних, повідомляє прес-служба міськради. Адже заснування храму датують кінцем Х — початком ХІ ст.

Угорські дослідники на зібранні розповіли про фрески, які й донині вражають високою майстерністю виконання. Говорили також про умови збереження стін і стародавнього розпису, як-от захист від зайвої вологи. Далі в конференц-залі ОДА науковці розпочали обговорення досліджень цієї святині. Захід організували департамент культури ОДА і Закарпатська академія мистецтв.

Начальник департаменту культури ОДА Оксана Бабунич нагадала, що в області діє комплексна програма збереження культурної спадщини, але кроки, запропоновані фахівцями під час цієї конференції, сприятимуть тому, що підхід до збереження пам’яток буде раціональнішим, а тому — і ефективнішим.

Науковими думками з учасниками конференції ділився й іноземний член Національної академії наук України, професор зі словацького міста Пряшева Микола Мушинка. Доцент Ужгородського національного університету Володимир Мойжес згадав про археологічні дослідження, які проводилися біля Горянської ротонди у 2016 році, що дали змогу визначити стан фундаменту і стін храму. Багато наукових думок лунало про методи збереження фресок, щодо значення святині в культурі краю, окреслили загальні заходи зі збереження пам’ятки та її настінних розписів.

Ужгород.