Власники Картки киянина зможуть дешевше придбати соціальні сорти хліба вже з березня 2019 року. Система знижок визначена Меморандумом про співпрацю між Київською міською державною адміністрацією та ПрАТ «Київхліб». Про це днями заявила ЗМІ заступник голови КМДА Марина Хонда.

«Я сподіваюся, що в тестовому режимі в нас до кінця тижня почнуть працювати перші ларьки «Київхлібу», і за березень усі 150 ларьків, які є по місту Києву, буде запущено до програми», — додала вона.

Знижки від 20 до 70 відсотків поширюватимуться на три сорти хліба: батон «Фірмовий» 0,5 кг, хліб «Фірмовий український» 0,95 кг та хліб пшеничний «Фірмовий» 0,65 кг. Щоб купити вироби за зниженою ціною, потрібно просто пред’явити Картку киянина в кіосках, де будуть розміщені спеціальні плакати. І це може зробити не лише її власник. Тобто родичі чи особи, що піклуються про пільговика, мають можливість само-стійно придбати для нього хліб.

Кожній категорії — індивідуальна знижка

Згідно з Меморандумом, власників Картки киянина поділено на п’ять груп, для кожної з яких передбачено окремий розмір знижки. Так, найвищий він (70 відсотків) у членів сімей Героїв, що загинули під час масових акцій 2013—2014 років та під час безпосередньої участі в антитерористичній операції. До цієї групи також належать діти-сироти та праведники Бабиного Яру. Знижку в розмірі 60 відсотків отримають особи з інвалідністю внаслідок війни та перебування в місцях примусового тримання. До тре-тьої категорії входять діти з інвалідністю з дитинства. Вони зможуть купити окремі сорти виробів наполовину дешевше. Знижка 25 відсотків передбачена для пенсіонерів, що не працюють.

Власники Картки киянина, які не мають пільг, зможуть купувати соціальні сорти хліба зі знижкою 20 відсотків.

Ідентифікація пільговиків здійснюватиметься за допомогою електронних карток покупців у терміналах АТ «Ощадбанк». За словами заступника начальника київського товариства Олега Римарева, всі кіоски вже забезпечено відповідним термінальним обладнанням.

«Коли людина буде приходити й купувати цей соціальний хліб у ларьках, на чеку одразу буде видно, яка сума отриманої знижки, поки кияни звикнуть до цієї нової системи, оскільки в усіх будуть знижки різні», — додала заступник голови КМДА Марина Хонда.

Раніше без спекуляцій не обходилося

Наприкінці 2014 року ПрАТ «Київхліб» та КМДА вже укладали інвестиційні договори для реалізації хліба та хлібобулочних виробів, що мали найбільший споживчий попит у столиці. Тоді встановили 150 кіосків у різних районах Києва. Ціни на продукти були фіксовані, жодних обмежень у продажі не існувало. Покупці користувалися єдиною знижкою 25 відсотків, незалежно від пільг і наявності Картки киянина.

Недоліки системи, яка функціонувала протягом трьох років, були пов’язані зі спекуляціями самих споживачів.

«Хліб викуповувався непільговими категоріями громадян і просто перепродавався. А ті, кому цей хліб потрібен, не встигали його купувати», — пояснила ситуацію Марина Хонда.

Прорахунки минулого врахували

За словами директора мережі «Київхліб» Ярослава Федоренка, сучасний проект дає змогу забезпечити продаж хліба зі знижкою саме для тих груп населення, які цього насправді потребують.

Насамперед із метою запобігання спекуляціям і масовим скуповуванням хліба для жителів столиці встановили обмеження: один власник Картки киянина зможе щоденно купувати зі знижкою одну одиницю продукції на вибір.

Також зникла фіксована вартість товару. Сучасна система влаштована так, що середньороздрібна ціна на зазначені сорти виробів буде встановлюватися щоквартально на основі цін на аналогічну продукцію в супермаркетах. Саме від цієї бази вираховуватимуть знижку. Тобто хоч би як росли ціни на хліб, кияни завжди зможуть купити його в спеціальних кіосках дешевше, ніж в інших роздрібних точках і супермаркетах.

У повному обсязі система надання знижок на хліб повинна запрацювати наприкінці березня 2019 року. За словами директора Департаменту соціальної політики КМДА Юрія Крикунова, скористатися пільгою зможуть орієнтовно 680 тисяч людей, що вже є власниками Картки киянина.

Фото: kyivtv.com.ua