На Сумщині вручили повідомлення про підозру директорові приватного підприємства, яке ремонтувало дах на приміщенні школи у с. Миколаївка Білопільського району. 8 травня минулого року новісіньку покрівлю знесло вітром, і лише тому, що це сталося вночі, ніхто не постраждав.

Мабуть, якби не погода, фінансові зловживання так і залишилися б без розслідування. Проте будівля з кроквами замість нового і дорогого покриття із металочерепиці — надто помітна ненормальність, аби не звернути на неї увагу. Та й місцеві жителі організували хвилю обурення у соцмережах: на модернізацію сільської школи витратили майже 11 млн грн, частина яких, у буквальному сенсі, виявилася викинутою на вітер. Фінансування відбувалось у рамках освітньої програми «Нова українська школа».

Розслідування, яке тривало більш як дев’ять місяців, показало: виконавець завищив обсяги використаних матеріалів та виконаних робіт на 200 тис. грн. Але це — лише стосовно даху. Щодо інших робіт із проведення термомодернізації та підвищення енергоефективності сільської школи (а вони становили чотири п’ятих від загального обсягу), висновку судової будівельно-технічної експертизи чомусь немає. Хоч елементарна логіка і підказує: якщо хтось украв гроші в одному місці, міг їх украсти і в іншому. Власне, це ази криміналістики: упійманого злочинця завжди перевіряють на причетність до аналогічних епізодів.

Разом із директором товариства з обмеженою відповідальністю, яке займалося ремонтом школи, повідомлення про підозру отримав головний спеціаліст Управління капітального будівництва Сумської облдержадміністрації. Він здійснював технічний нагляд та мав би контролювати ефективність освоєння бюджетних коштів.

Підприємця та чиновника судитимуть за статтями, покарання за якими передбачає або позбавлення, або й обмеження волі. Окрім цього, їх можуть оштрафувати на суму до 17 тис. грн. Не так вже й багато, навіть порівняно із 200 тис. грн — привласненим «мінімумом», підтвердженим експертами. Насправді, ця сума, якщо не обмежуватись лише дахом, може бути значно вищою.

Останнім часом нерідко доводиться розповідати про спосіб «заробляння» грошей, який не діятиме, якщо чиновник та підприємець не домовляться між собою. Перший «освоює» бюджетні гроші, а другий «не помічає», коли до актів виконаних робіт вносять завищені обсяги. Можна лише здогадуватися, скільки зайвих мільярдів вилучається з бюджету та осідає у кишенях зловмисників. І лише у поодиноких випадках таємне стає явним. Це відбувається, коли «капітально» відремонтована дорога руйнується вже наступного року. Або коли через вкрадені гроші незадовільно ремонтуються ліфти, і у них гинуть люди. Саме про такий випадок нещодавно розповідав «Голос України» у публікації «Вертикальне вбивство». Або коли не дуже сильний вітер руйнує шкільний дах, який, враховуючи ті гроші, що на нього витратили згідно з офіційними документами, мав би стояти кілька десятиріч.