За останні чотири роки Україна з переддефолтного стану вийшла на траєкторію стабільного зростання економіки і соціальних стандартів.

 Про це на одному з телеканалів заявив віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, інформує Урядовий портал.

«Зараз ми вже вийшли на траєкторію повноцінного і стабільного підвищення соцстандартів і увійшли в той період, коли протягом двох останніх років економіка показує стабільне зростання, у нас з’являється ресурс, і ми можемо реально підвищувати заробітні плати і пенсії. Ми зробили велику роботу, щоб уникнути дефолту країни і перейти до того, щоб реально підвищувати рівень життя українців», — наголосив урядовець.

Він додав: «...у цей непростий час ми змогли не лише зберегти державу як інституцію. Зокрема, у соціальній політиці ми змогли забезпечити, навіть у найкритичніші моменти, вчасну виплату пенсій і соціальних допомог.

Звучить аж надто оптимістично. Але здається, що про «траєкторію повноцінного і стабільного підвищення соцстандартів» уже десь і колись не раз говорили керівники попереднього уряду. А нам ще і відчути б не завадило!

Тепер гаряча новина з «газового фронту». НАК «Нафтогаз України» поверне витрачені кошти. Про це під час «Години запитань до уряду» заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

«Механізм пропонується такий: зобов’язати «Нафтогаз» і передбачити у фінансовому плані кошти на встановлення лічильників, а потім «Нафтогаз» стягне кошти не з населення, а з тих, хто вже отримав кошти з населення,  з облгазів», — повідомив він.

Нагадаємо, ще 30 січня Кабінет Міністрів рекомендував НАК «Нафтогаз України» забезпечити 100% домогосподарств України лічильниками газу. У самій компанії, замість того, щоб взяти під козирок і приступити до виконання, висунули зустрічні вимоги, мовляв, «Нафтогаз» зможе забезпечити українців лічильниками, але... якщо буде прямий контракт зі споживачами та затверджено фінансовий план.

А от Велика палата Верховного Суду має свою точку зору, і висловила вона її недвозначно: «Обов’язок встановити індивідуальні прилади обліку природного газу, що дають змогу визначати обсяги споживання газу кожним окремим споживачем, який належить до такої категорії споживачів природного газу, як населення, покладено на газорозподільні організації... фінансування вказаних приладів обліку та робіт з їх встановлення... уже закладено в тариф на оплату спожитого газу відповідно до ст. 6 Закону України від 16 червня 2011 року № 3533-VI «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», — йдеться у повідомленні.

Насамкінець. Три чверті вітчизняної аграрної авіації залишилося у спадок з радянських часів. Станом на початок лютого цього року в Україні зареєстровано 67 літаків, які використовуються в авіаційному внесенні агрохімії. З них 50 машин — ще радянських часів. Про це повідомив засновник компанії «Megadrone» та «Gps-tracker.com.ua» Валерій Євтушенко. Він додав, що минулого року сталося три авіакатастрофи під час проведення польових робіт. У всіх трьох випадках пілоти загинули. Як мовиться, коментарі зайві.

Підсумовував Віктор БОНДАР.