Корупція у сфері оборонно-промислового комплексу, за попередніми оцінками, завдала державі збитків на один мільярд гривень. Про це під час брифінгу заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

«Корупційні схеми в ОПК — непоодинокі. І, як ми бачимо, до них залучене й керівництво підприємств», — сказав А. Ситник. За його словами, наразі детективи НАБУ розслідують понад 25 кримінальних проваджень, фігурантами яких є більше 10 державних підприємств ОПК. Більшість злочинів, які розслідуються, вчинені у період 2014-2017 років. Водночас очільник НАБУ заявив, що розслідування таких злочинів «супроводжується тиском», зокрема і через відкриття кримінальних справ і щодо детективів, і щодо керівництва Бюро.

А. Ситник повідомив, що за минулі три роки НАБУ притягнуло до кримінальної відповідальності за корупцію в ОПК майже 30 осіб, стосовно шести з них — справи вже в суді. Розслідування у ще 15 справах вже завершено і триває ознайомлення обвинувачуваних із матеріалами слідства.

Серед найрезонансніших справ — зокрема, щодо Львівського бронетанкового заводу, яка вже слухається у суді. Встановлено причетність до розтрати 14,5 млн грн при закупівлі двигунів екс-керівництва держпідприємства та начальника Центрального бронетанкового управління ЗСУ. Також завершено розслідування і встановлено причетність до розтрати майже 60 млн грн при закупівлі палива для оборонних потреб заступника міністра оборони та високопосадовців МОУ. У справі щодо заводу «Авіакон» відкрито матеріали слідства для ознайомлення колишньому директору та його заступнику, котрих підозрюють у розтраті понад 13 млн грн при закупівлі паливних баків для вертольотів за завищеними цінами. Нещодавно затримано чинного та колишнього директорів держпідприємства «Спецтехноекспорт» та ще трьох посадовців підприємства, що входить до складу концерну «Укроборонпром» за підозрою у розтраті 2,225 млн доларів США (55,5 млн грн), про що писав «Голос України».

Коментуючи останні журналістські розслідування щодо корупції на підприємствах «Укроборонпрому», Артем Ситник розповів, що за матеріалами ЗМІ в НАБУ відкрили два кримінальні провадження. «Ці розслідування детективи фактично починають з нуля, бо даних, які оприлюднили журналісти, ми не мали», — сказав він. У рамках розслідування однієї з цих справ, 7 березня детективи НАБУ провели понад 20 санкціонованих обшуків за адресами проживання екс-першого заступника секретаря РНБО України Олега Гладковського та інших осіб.

Сьогодні у Верховній Раді має відбутися засідання Тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в ЗСУ та підриву обороноздатності держави в період з 2004-го по 2017 рік на виконання постанови парламенту від 28 лютого 2019 року «Про невідкладне розслідування фактів, оприлюднених у засобах масової інформації щодо зловживань в Державному концерні «Укроборонпром» та причетності до цього посадових осіб». На засідання ТСК запрошено представників ГПУ, НАБУ, САП, Міноборони, ДК «Укроборонпром» та інших посадових осіб.