Під час підписання Меморандуму.

Фото надане Михайлом КОВТУНОМ.

Туристичну Івано-Франківщину асоціюють здебільшого із Карпатами. Однак швидкими темпами розвиваються й інші зони рекреації області, а зокрема Дністровський каньйон. Тут є чимало локацій для гарного відпочинку, пізнання особливостей флори і фауни, унікального ландшафту й археологічних знахідок. Тож зацікавлених у приверненні уваги до цього краю стає дедалі більше.

До парку, щоб спостерігати за рідкісними червонокнижними рослинами

У Тлумачі відбулося засідання круглого столу на тему «Все буде туризм». На ньому підписали Меморандум про співробітництво та партнерство між райрадами та райдержадміністраціями Городенківського і Тлумацького районів, Тлумацькою та Олешанською ОТГ, Управлінням міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА, Дністровським регіональним ландшафтним парком імені Сергія Дідича і Туристичною радою області.

Народний депутат, голова підкомітету Верховної Ради з питань туризму, курортів та рекреації Анна Романова, начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій ОДА Віталій Передерко, голова Туристичної ради області Андрій Матійчик, помічник президента Івано-Франківської торгово-промислової палати Наталія Бартків запевнили у підтримці розвитку туризму в Дністровському каньйоні.

Директор Дністровського регіонального ландшафтного парку Михайло Ковтун повідомив про брендування території — встановлення знаків із інформацією про історичні та археологічні пам’ятки. Розробляють нові піші та велосипедні маршрути. Із початком весни проводять експедиції у пошуках червонокнижних первоцвітів. Їх тут понад сімдесят.

Документують ділянки зростання, щоб опісля створити карту та нові туристичні стежки. Їдуть же деінде в Долину нарцисів чи на цвітіння тюльпанів, сакури. То чому б не милуватися білосніжними полянами підсніжників, вдихати аромат медунки темної, зачаровуватися печіночницею звичайною, блукати в пошуках рідкісного шафрану Гейфеля.

На території Луківської сільської ради є заповідні урочища. Там привабити може цвітіння ялівця, білих маків уздовж Дністра, цибулі ведмежої. Її більше знають як черемшу та зривають для салатів. Якщо масово збирати листя, можна не дочекатися чудових квітів цієї рослини.

Попереду — інші експедиції, адже протягом весни на Придністров’ї зацвітають десятки рідкісних квітів. У парку мають на меті видати кишеньковий довідник унікальних червонокнижних рослин, роздати їх у школах, громадах. Працівники парку ставлять геолокацію й опісля створять загальну електронну карту рідкісної флори.

Кооперація — порятунок для громад

А ще в Парку спільно із сільгосппідприємством «Покутський равлик» розробляють прогулянковий маршрут «Стежка равлика». Він сполучатиме берег Дністра з каскадом неповторних водоспадів та фермою. До речі, на травень запланована цікава атракція — вигін слимачків на пасовище, на кшталт виходу в гори овець.

Свою зацікавленість виявили й керівники та представники влади, бізнесу, громадських організацій, означивши засади комплексної співпраці у сферах туризму, гостинності, дозвілля та розваг, збереження культурної та історичної спадщини, розвитку і популяризації народних промислів. Створити Агенцію розвитку Покуття запропонував депутат Івано-Франківської обласної ради Богдан Станіславський, який організував засідання круглого столу та зробив наголос на розвитку кооперативного руху в сфері туризму.

«Можна у кожному селі мати свій кооператив із виготовлення та переробки екологічно чистої сільгосп-продукції та обслуговування туристів. На часі — підготовка фахівців, адже місцеві краще знають найцікавіші місця для екскурсій. Наше завдання — залучити якомога більше гостей до нашого краю, а ще витягти на берег тих, що масово сплавляються Дністром. А це — поштовх для розвитку територій», — підсумовує Богдан Станіславський.

Івано-Франківська область.