В Україні офіційно з’явилася оновлена Стратегія державної екологічної політики на період до 2030 року. Парламентарії встигли ухвалити текст Стратегії у вигляді закону в останній день календарної зими — 28 лютого. Документ з першого разу підтримав 241 народний обранець. У ньому зазначені міжнародні зобов’язання України, передбачені, зокрема, Угодою про асоціацію з ЄС та Паризькою угодою, а також вимірювані показники ефективності, які повинні бути досягнуті до 2030 року.

Досягнення Україною Цілей сталого розвитку, які були затверджені на Саміті ООН зі сталого розвитку у 2015 році, включено до основних засад екологічної політики України.

Під час розгляду Стратегії в сесійному залі була врахована правка авторства народного депутата — члена фракції ВО «Батьківщина» Олексія Рябчина, співголови МФО «Зелена енергія змін» про включення до основних засад документа Цілей сталого розвитку ООН, які були затверджені на Саміті ООН зі сталого розвитку в 2015 році.

Що це означає для українців?

Цілі сталого розвитку ООН — це загальний заклик до дій, спрямованих на подолання бідності, захист планети, забезпечення миру та достатку для кожного. Іншими словами — це чіткі орієнтири з конкретними цільовими показниками, які повинні бути виконані до 2030 року, зокрема викладені в Національній доповіді «Цілі сталого розвитку: Україна», підготованій 2017 року. Хоча Цілі сталого розвитку ООН і бралися до уваги під час підготовки державних стратегічних документів, однак уперше вони прописані на рівні окремого закону.

Вказані цілі стосуються якості води та повітря, змін клімату, сталого виробництва, споживання, а також поводження з відходами. Отже, закон передбачає, що:

* до 2030 року 17% енергії отримуватиметься з відновлюваних джерел (на сьогодні цей показник не перевищує 6%);

* частка сільського населення, що має доступ до покращених умов водовідведення й санітарії, становитиме 80% (зараз це 2%);

* частка відходів, які захоронюються на полігонах, зменшиться до 35%;

* викиди підприємств в атмосферне повітря скоротяться на 77,6%;

* викиди в атмосферне повітря від транспорту зменшаться на третину;

* частка територій зі статусом природно-заповідного фонду (заповідники, національні парки тощо) збільшиться з 3803 га до 9095 га;

* енергоємність економіки зменшиться удвічі;

* третина водних ресурсів (річки, озера тощо) матимуть належний екологічний стан (на сьогодні практично всі поверхневі та підземні води забруднені).

Серед основних завдань Стратегії — суттєве підвищення екологічної свідомості громадян, поширення екологічних цінностей та популяризація екологічної освіти. Засадничими цілями екостратегії-2030 є також сталий розвиток та збалансоване використання природних ресурсів, обов’язкова присутність екологічних вимог в усіх сферах життєдіяльності, зменшення екологічних ризиків та належне екологічне врядування.

Документ передбачає низку інструментів, що сприятимуть досягненню зазначених цілей. Насамперед це адаптація національного права до європейського законодавства, імплементація екологічних стандартів ЄС, оскільки в Україні більшість цих стандартів не відповідає викликам сьогодення. Для запобігання та контролю за забрудненням буде запроваджено інтегрований дозвіл. При цьому ефективнішій екологізації виробництва сприятимуть екологічна сертифікація, маркування, екологічне управління й аудит. Окрім цього, передбачене активне використання фінансових та економічних інструментів для розвитку «зеленої», ресурсоефективної та низьковуглецевої економіки, модернізації виробництва.

Екологічна політика України, яка тривалий час орієнтувалася на подолання негативних наслідків, тепер повинна буде ґрунтуватися на їхньому запобіганні, усуненні першопричин їх виникнення та займатися покращенням якості довкілля, а отже — і поліпшенням якості життя кожного українця.

Сергій ІВАНОВ, помічник-консультант народного депутата Олексія Рябчина.

ДОВІДКОВО

Національну доповідь «Цілі сталого розвитку: Україна» було підготовано Міністерством економічного розвитку і торгівлі 2017 року та схвалено Міжвідомчою робочою групою високого рівня для організації процесу імплементації Цілей сталого розвитку для України під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України — міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва та Координатора з гуманітарних питань в Україні та Постійного представника Програми розвитку ООН в Україні Ніла Вокера.

Фото: un.org.ua