Конкуренція велика, саме власники паїв мають диктувати погоду на ринку та шукати орендодавців, що запропонують ліпші умови.

Нова грошова оцінка із січня — як сніг на голову

Від початку року діє нова нормативна грошова оцінка (НГО) земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Селяни-власники паїв про це — ні сном ні духом. Стосується нововведення й органів місцевого самоврядування, адже вони також надають в оренду землі запасу та резервні в межах населених пунктів.

Це питання порушили на колегії Городенківської райдержадміністрації. Досі середня грошова оцінка гектара ріллі по району становила 53 тисячі гривень. Сільські голови, які перевіряли НГО земель запасу, стурбовані нижчими цифрами. Це може означати скорочення надходжень до місцевих бюджетів. Приміром, у Тишківцях є ділянки по 45 тис. грн/га, а є зі значно меншою НГО, навіть 37. Від неї мали би відштовхуватися й при нарахуванні орендної плати власникам земельних паїв. То що, люди втратять на чверть?

«Зміни прийнято централізовано, зверху, влада мовчить, а треба захищатися. Готуємо звернення на сесію облради. До початку посівної укладаємо угоди оренди із сільгоспвиробниками — не буде ж простоювати поле. То за якими ставками? У нас земель запасу 150 га. А як бути селянам? Пайовий фонд у Тишківцях — 2 тис. га», — розповідає голова Асоціації сільських голів району, очільник Тишківців Іван Пронич.

До 20 лютого товаровиробники подавали декларації до податкових інспекцій. Платили ще по-старому. Інакше відчули би втрати в районних бюджетах. Так само — й міських, селищних та сільських, куди надходить ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) від виплаченої орендної плати. Що стосується ОТГ, то вони розпоряджаються й землями за межами населених пунктів. Аграрії платили 6% від НГО за оренду паїв, що еквівалентно приблизно трьом тисячам гривень за гектар. Ця сума за новою оцінкою мала би відповідати десь 8%.

«Середня температура по лікарні»

Попередню оцінку вартості землі провели в 1995-97 роках. Відтоді хіба що індексували. За старою методикою брали за основу стан господарств у найстабільнішому 1986 році як «середню температуру по лікарні». Тоді вона часто залежала не від якості ґрунтів, а потужності колгоспів та радгоспів. Дохідність рахували так: валове виробництво зерна ділилося на всіх працівників. Але одні жили тільки із землі і тваринництва, інші мали підсобні промисли. У селищі Чернелиця був один із найбагатших колгоспів, мав олійницю, швейний цех, консервний завод. Він виробив продукції на умовний гектар більше, ніж, приміром, у селі Чернятин. Відповідно, вийшло, що чернелицька земля була вище оцінена — 54 тис. грн/га (тепер — 45). Ще інша ситуація була в колишніх радгоспах — у Якубівці (66 тис. грн/га) та Котиківці. Там держава доплачувала за наукові розробки та виведення нових сортів. Господарства мали новішу техніку та кращі врожаї.

Землі Городенківського району мали вищу оцінку, хоч у сусідньому Тлумацькому та інших землеробних — Рогатинському та Галицькому — не гірші ґрунти. Секрет у тому, що Городенківський мав певні преференції перед іншими, бо тут був сильний керівник. Для нього в області створювали кращі умови господарювання. Отож у Рогатинському районі оцінка землі досі була на рівні 19—20 тис. грн/га.

Кому корисна НГО

Керівники сільгосппідприємств стверджують, що теперішня оцінка десь відображає фактичний стан справ земельних ділянок, реальну вартість. Однак орендну плату залишать у грошовому виразі на рівні минулого року. Сільгоспвиробники бояться втратити землі, та не створюють напруження. У чинних угодах оренди земель одноосібників (паїв) є означений відсоток від нормативної оцінки землі. Щоб люди не відчули різниці, орендарі підвищать ставки оренди. Вийде така сама сума в грошовому виразі. Так само не знижуватимуть сплату за оренду й органам місцевого самоврядування, щоб із ними продовжили угоди. Конкуренція в районі висока. В разі чого — сільські ради знайдуть орендаря, що запропонує вигідніші умови.

Натомість сільські голови кажуть, що здешевили землю для того, щоб підготувати підґрунтя для її продажу. Мовляв, зацікавлені в тому потужні сільгосппідприємства, які й лобіювали нововведення. Однак ринок землі не на часі — не готові ні законодавець, ні фермери. Його треба було впроваджувати десь на початку дев’яностих. Але країна була збіднена, то скупили би багатії, як то сталося із промисловими підприємствами.

Однак аграрії потерпають, стабільності нема, уряд може щось прийняти. Як то було на початку двотисячних років, коли визначили мінімальну орендну плату не менше 3% від нормативної оцінки. На той час то було дуже відчутно для орендарів. Городенківський район потрапив у велику халепу, а Тлумацький не відчув, бо там була низька грошова оцінка землі. Так само тепер уряд може бальну оцінку підняти вдвічі, а за оренду треба платити за договором. Ще залежить від того, як прописані угоди. Підставою для їх розірвання може якраз бути НГО.

Ділянки в оренду — через аукціон

«Розмір орендної плати — це договірні умови між власником паю та орендарем. Орендодавці мають переважне право і мали би диктувати погоду на цьому ринку та шукати таких орендодавців, котрі запропонують ліпші умови. Люди нічого не втрачають.

Найефективнішим засобом наповнення місцевих бюджетів є надання земель в оренду через аукціони», — стверджує начальник відділу ринку та оцінки земель Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області Володимир Бурденюк (на знімку).

Лідер за аукціонами — Рогатинський район. До прикладу, за одну ділянку 58 га землі переможець торгів сплачуватиме щорічно до бюджету 616 тис. грн, за стартової ціни 150 тис. грн.
Бурденюк підкреслює, що нова оцінка враховує особливості кожної земельної ділянки, її вартість буде різнитися від середньої «по колгоспу». На перспективу стане легше і простіше працювати органам місцевого самоврядування, особливо ОТГ. НГО позитивно впливає на земельні відносини. Відпадає необхідність розрахунку за кожною ділянкою, її легше виставити на аукціон, здати в оренду, оформити спадщину. Власникам паїв не треба витрачати час та кошти на виготовлення документації. Витяг безоплатно можна замовити в центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або на сайті Держгеокадастру.

Повністю змінені підходи, а тому результати нової НГО та проведеної у 1995-97 роках є неспівставними. Тепер використання меж колишніх колективних селянських господарств не передбачено, а на оцінку впливають винятково площі агровиробничих груп угідь, що розташовані на земельній ділянці, та відповідні нормативи рентного доходу.

З інформацією щодо нововведень можна ознайомитися на сайті Держгеокадастру. Також посилання на електронні сервіси є на порталі «Нормативна грошова оцінка». На офіційній сторінці праворуч фіолетовим позначено Портал нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Заходимо за цим посиланням, дізнаємося про сам проект. Далі — природно-сільськогосподарські округи, області. Заходимо на Івано-Франківську. До Городенківського природно-сільськогосподарського району ввійшла частина сусідніх Коломийського, Снятинського і Тлумацького районів. Курсором на карті наводимо на свою земельну ділянку або вводимо в пошуку кадастровий номер.

Розрахунок НГО земельної ділянки здійснюється виключно в автоматичному режимі відповідно до відомостей про земельну ділянку, що містяться в електронному документі (обмінному файлі), створеному при формуванні земельної ділянки, а також відомостей загальнонаціональної НГО.

Природно-сільськогосподарське районування в найбільшій мірі відповідає завданням державного планування заходів із раціонального використання сприятливих для сільського господарства природних ресурсів та їх дієвій охороні. Районування — це своєрідна база територіального обліку природних умов і ресурсів, кількості, якісного стану і виробничої спроможності земель у системі таксономічних одиниць. Воно є природно-історичною основою для розміщення сільськогосподарського виробництва, оцінки земель, розробки схем використання земельних ресурсів, схем і проектів землеустрою, систем ведення сільського господарства й землеробства та ін. Воно є основою для оцінки земель і розроблення землевпорядної документації щодо використання та охорони земель.

Івано-Франківська область.

Фото автора.

ДОВІДКОВО

В основу розрахунків НГО земель сільськогосподарського призначення покладено природно-сільськогосподарське районування. Проводилось його уточнення, розповсюдження агровиробничих груп ґрунтів, із проведенням ґрунтових досліджень, їх топологічна ув’язка.