(Фото president.gov.ua).

Не існує важливішого для України, української влади та Президента завдання, ніж відновлення територіальної цілісності, суверенітету і незалежності держави. Таку думку в інтерв’ю одному з телеканалів висловив глава держави Петро Порошенко.

За його словами, ми розуміємо, що нам протистоїть одна з найбільших військових машин світу, тому перше, що зробила Україна — це зміцнила міжнародну солідарність із нами, яка сприяє визволенню Криму. «На жодні торги, на жодні підкилимні домовленості Україна ніколи не піде. І Крим буде повернуто Україні. Ми зробимо все можливе, щоб це було зроблено якнайшвидше, одразу ж після президентських виборів. Бо ви чули неодноразові заяви Путіна, що до президентських виборів цього робитися не буде, бо він дуже сподівається, що буде обраний будь-хто, крім Порошенка, для того, щоб нова українська влада приповзла на колінах і подарувала йому Крим. Моя позиція — не дочекаються. Ми звільнимо Крим», — підкреслив він та додав, що це стосується й Донбасу.

«Не виключаю, що одразу після виборів у нас буде прогрес по блакитних шоломах (запровадження миротворчої місії під егідою ООН на окупованій частині території Донбасу. — Ред.)», — зауважив Президент.

Наголосивши, що Україна не просто відродила, а фактично створила нову армію, П. Порошенко висловив переконання, що саме армія, а не підписані папірці, є гарантом суверенітету, територіальної цілісності та незалежності нашої держави.

Окреслюючи інші досягнення за останні роки, Президент звернув увагу, що було забезпечено захист та зміцнення позицій української мови, адже сьогодні, коли вмикаєш радіо чи телевізор або відкриваєш книгу, — обов’язково знайдеш там українську мову.

Глава держави нагадав, що в питанні просування нашої країни до Євросоюзу було укладено Угоду про асоціацію Україна — ЄС та Угоду про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі, що відкрило європейські ринки для українських товарів, а українці отримали право вільно пересуватися країнами ЄС завдяки запровадженню безвізового режиму.

Також за останні п’ять років було створено принципово нову систему державних закупівель, Україна вийшла на енергетичну незалежність від країни-агресора. «Можна дуже довго перелічувати реальні зрушення, які не відбувалися в нашій країні 23 роки. І мені приємно, що всі міжнародні експерти, МВФ, Міжнародна фінансова корпорація, Європейський банк реконструкції та розвитку, країни «Великої сімки» наполегливо стверджують, що за останні п’ять років Україна зробила більше реформ, ніж за попередні 23 роки», — підкреслив П. Порошенко.

Водночас Президент зауважив, що за ці п’ять років вдалося зробити далеко не все. Зокрема, коли йдеться про подолання бідності, то держава лише тепер, після відновлення економічного зростання, отримала можливість і ресурси для підвищення пенсій та інших соціальних виплат. «Перші, кому ми маємо допомогти — це пенсіонери, бо вони постраждали найбільше», — сказав він та запевнив, що програма боротьби з бідністю передбачає подальше підвищення та індексацію пенсій, збільшення мінімальної та середньої зарплати, щоб зростання економіки відображалося на кишені пенсіонера, вчителя, лікаря та студента.