Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій (ліворуч) із завідувачем хірургічного відділення Андрієм Григоренком (праворуч).

Фото з сайту Вінницької ОДА.

Перший робот-хірург daVinci почав працювати в одному з приватних медцентрів Вінниці. За інформацією головлікаря медзакладу Євгена Антонюка, роботизована система є розробкою науковців і фахівців американського космічного агентства NASA. Створювали її для надання невідкладної хірургічної допомоги астронавтам на орбіті.

— Робот daVinci використовують уже понад десять років. У нього більша хірургічна точність, ніж у людини, збільшений діапазон рухів, є доступність у місця, які не видно неозброєним оком, він використовує крихітні інструменти. І не тільки цим дає фору медикам. Людині притаманна втома під час операції, через це вона може припуститися помилки, а робот не втомлюється і не помиляється, — стверджує завідувач хірургічного відділення медцентру Андрій Григоренко. — Одна з особливостей його роботи — використання інструментів з поворотами й обертанням на 360 градусів, що дає доступ до важкодоступних частин органів людини.

Діями робота, що оперує у чотири руки, управляє з пульта лікар-хірург. Перші операції, проведені новим «працівником», продемонстрували високу якість його роботи. Медики наголошують на скороченні часу втручання, меншій втраті крові, зниженні больового синдрому, швидшому відновленні пацієнта, та й післяопераційні рубці не такі помітні, як після втручання людини.

— Таке обладнання для нашої держави унікальне, поки що воно є тільки у Вінниці. Це «золотий стандарт» у світі під час виконання операцій у різних напрямах медицини, — наголосив ректор Вінницького медуніверситету імені Пирогова професор Василь Мороз.