Фото: Урядовий портал.

Відкривши учорашнє засідання уряду, прем’єр Володимир Гройсман повідомив, що Кабінет Міністрів готовий підписати новий річний контракт з діючим менеджментом НАК «Нафтогаз України» та наполягає на виконанні низки вимог. «По-перше, ми маємо врешті отримати справжню реформу «Нафтогазу», яка дасть можливість з 1 січня 2020 року отримати відокремленого оператора газотранспортної системи України, яка буде повністю сертифікована за принципами та законодавством Євросоюзу. По-друге, ми маємо забезпечити енергетичну незалежність шляхом збільшення видобутку українського газу. Ми маємо перестати закуповувати газ за кордоном — і це головне завдання компанії. На жаль, за останні п’ять років менеджментом компанії не було здійснено необхідних заходів, щоб досягти цих цілей», — сказав глава уряду та підкреслив, що річний термін нового контракту дозволить побачити, чи виконує менеджмент компанії вимоги уряду щодо забезпечення функціонування ГТС і продовження транзиту та забезпечення щонайменше 18 млрд кубометрів щорічного видобутку газу. Окремо А. Гройсман наголосив, що далі захмарних зарплат менеджменту компанії ніхто платити не буде.

Повідомивши, що 15 березня було проведено переговори з Наглядовою радою, В. Гройсман зазначив, що, мабуть, вперше почув від її членів розумні думки, що визначені урядом параметри мають бути враховані в контракті. Також він повідомив про досягнення згоди, що зарплата менеджменту компанії має бути вдвічі меншою та без премій і бонусів. «Нас ці умови влаштовують, і тому ми ухвалюємо рішення про укладання нового контракту на один рік зі щомісячним та щоквартальним звітуванням досягнення визначених цілей. Якщо ж їх не буде досягнуто, це буде підставою для розторгнення контракту», — сказав прем’єр та повідомив, що конкурс до нового правління «Нафтогазу України» має відбутися у березні 2020 року. «Вважаю, що на даному етапі таке рішення є прийнятним, а далі вся відповідальність щодо досягнення визначених у контракті цілей лежить на незалежній Наглядовій раді та правлінні НАК «Нафтогаз України», — підкреслив прем’єр.

Коли міністри вже перейшли до розгляду інших питань порядку денного, до зали засідань зайшли представники фракції Радикальної партії на чолі з Олегом Ляшком, який на підвищених тонах запитав у прем’єра, чому уряд продовжив контракт із Коболєвим. До того ж він заявив, що охорона півгодини не пропускала народних депутатів на засідання уряду.

Отримавши слово, О. Ляшко закликав не підписувати з головою «Нафтогазу України» Андрієм Коболєвим новий контракт, доки не буде повернуто 1,5 мільярда гривень виплачених премій. По-друге, змінити порядок виплати субсидій, щоб її отримували всі малозабезпечені. «Ви на 20 мільярдів гривень зменшили суму субсидій у цьому році і 3 мільйони сімей відрізали від можливості її отримання», — сказав він та зачитав прізвища пенсіонерів з різних куточків України, які, не отримуючи субсидії, не спроможні заплатити за комунальні послуги. По-третє, скасувати рішення уряду про збільшення ціни на газ, бо через це рішення вже на 30 мільярдів гривень зросла заборгованість за комунальні послуги.

Вислухавши вимоги фракції Радикальної партії, В. Гройсман зауважив, що «некультурно вриватися на засідання уряду та починати кричати», бо коли сам приходить до парламенту, то веде себе у відповідності з Регламентом Верховної Ради. Стосовно збільшення ціни на газ, то прем’єр нагадав, що це було зобов’язання не його уряду і навіть не уряду Яценюка, бо підписано його ще у 2008 році. До того ж він нагадав, що в Коаліційній угоді, яку в 2014 році в тому числі підписувала й фракція Радикальної партії, йдеться про приведення тарифів на газ до імпортного паритету. «Я категорично проти високих тарифів, але в мене не було іншого варіанта — або дефолт і остаточне зубожіння людей, або шанс на економічне відродження», — підкреслив глава уряду.

Звернувшись до теми підписання нового контракту з керівництвом «Нафтогазу України», В. Гройсман підкреслив, що він також не погоджується із попереднім контрактом, який було підписано 13 квітня 2016 року. «Точно можу вам сказати, що навіть тодішній прем’єр Яценюк про цей контракт не знав. Підписав його колишній міністр економіки. І я ще наприкінці минулого року заявив, що на таких умовах контракт не може бути продовжено», — сказав В. Гройсман та зауважив: контракт було укладено так, що в разі його дострокового припинення ми програли б усі суди і виплати становили б не мільйони, а мільярди.

«Тому члени уряду, на яких ви щойно підвищували голос, ухвалили рішення, що цей контракт не буде продовжено. Але ж треба, щоб менеджмент ніс відповідальність за управління компанією упродовж минулих років, тому зараз ми укладаємо новий річний контракт, за яким зарплату зменшено вдвічі, а бонусів немає взагалі», — повідомив глава уряду та підкреслив, що також цей контракт містить чіткі параметри щодо збільшення видобутку газу, продовження транзиту та управління газотранспортною системою.

Коментуючи вимоги фракції Радикальної партії про повернення виплачених керівництву «Нафтогазу України» півтора мільярда гривень премій, прем’єр зауважив, що уряд не ухвалював жодних рішень про такі премії. «Я знаю, що ви в парламенті зареєстрували відповідну постанову, тож якщо Верховна Рада її ухвалить, уряд це рішення із задоволенням виконає», — звернувся В. Гройсман до О. Ляшка, реагуючи на його заклик скасувати рішення уряду про виплату цих премій та повернути ці гроші з офшорів.