У Сарненському історико-етнографічному музеї відкрили виставку ляльок із льону та народних іграшок рівнянки — народної майстрині Вікторії Кисиленко (на знімку), яка першою в Рівненській області відродила поліську ляльку.

Спілкування з публікою Вікторія Кисиленко розпочала з пісні. «Ось із таким донбаським фольклором я приїхала на Рівненщину. Донбаський степ — це не випалене каміння, не пісок, це — краса. Бо там є такі унікальні рослини, як ковила, там пахнуть полин, безсмертник, сила-силенна медоносних трав. У тому степу я була з 5—6 років. Бабуся водила мене через нього далеко в церкву. По дорозі завжди збирала ті квіточки. Бабуся кричить: «Доганяй!» А я тільки підбіжу, та й знову відстаю, бо ті рослинки перебираю. Відтоді з’явилась у мене любов до степу, квітів, трав — усього, що росте навкруги. А перше моє кохання — флористика», — розповідає жінка. Тож коли у 18-річному віці переїхала в Рівне, з Луганщини навезла сюди квітів, насіння, щоб і далі займатися цим тонким мистецтвом.

Тут, на Поліссі, Вікторія Кисиленко вперше побачила льон, який цвів навкруги. «На той час дуже багато знала майстрів і все пробувала: і на керамічному верстаті працювати, і на ткацькому, і вишивати... Але нічого мене так не приваблювало, як льоноволокно — тепле, слухняне, гарне, а найголовніше — натуральне», — каже майстриня.

Головна в її творчості — лялька з тріпаного льону (на знімку). Свою першу ляльку зробила в 1981 році. Знайомі та колеги почали цікавитись і забирати вироби, тому, розуміючи, що вони подобаються людям, створювала нові.

Якось незнайома жінка з Волині, з якою пані Вікторія їхала в потязі, випадково побачила ляльку, запевнила, що в дитинстві гралася такою ж. «Тоді зрозуміла, що на правильному шляху, бо створила її суто інтуїтивно», — каже майстриня.

Ляльок із тріпаного льону вона робить уже більше двадцяти років. Зізнається, що творчий шлях від першої до останньої не обійшовся без мук, адже завжди хотілось робити їх дедалі кращими.

До речі, з ініціативи Вікторії Кисиленко в Рівненській школі № 19 створили унікальний музей народної дитячої іграшки. Серед експонатів чимало виготовлених руками майстрині. А ще іграшки, які зробили під її керівництвом діти. Тож і в Сарнах вона влаштувала майстер-клас із виготовлення ляльок-мотанок для дітей, які прийшли на її персональну виставку.

Фото Василя СОСЮКА.

Сарни Рівненської області.