Макет мостового переходу.

Підкомітет з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції спільно з міжфракційним депутатським об’єднанням «За Київ» обговорили проблему збереження історичного ландшафту правого берега Києва вздовж Дніпра та київських гір, що нині активно забудовується. Засідання було присвячено впливу на історичний ландшафт будівництва пішохідно-велосипедного мостового переходу з Хрещатого парку на Володимирську гірку.

Голова підкомітету Ігор Луценко розповів, що до нього та народного депутата України Наталії Новак звернулися представники громадськості з тривожною інформацію, що будівництво над Володимирським узвозом, де споруджується велосипедно-пішохідний міст, начебто є «технічно небезпечним, інженерно неоднозначним і з правової точки зору там нібито не все чисто». «Цей проект має стати вітриною міста, де має бути все красиво і законно», — наголосив І. Луценко.

Вітчизняні науковці та міжнародні моніторингові місії ЮНЕСКО не раз зауважували особливу важливість збереження історичного ландшафту на правому березі Дніпра. Сформований уздовж берега Дніпра цілісний культурний ландшафт має надзвичайне значення для таких історичних святинь, як Собор Святої Софії з прилеглими монастирськими спорудами та Києво-Печерська лавра.

Громадські активісти б’ють на сполох стосовно того, що схил Дніпра у процесі будівництва належно не укріплюється, недостатньо дренажних систем, що, на їхню думку, може призвести до зсувів та руйнувань історичних пам’яток. Громадська активістка Ольга Рудковська розповіла, що члени громадської ради на сьогодні так і не отримали від місцевої влади відповіді, чи справді є дозвіл ЮНЕСКО на будівництво мостового переходу над Володимирським узвозом.

Натомість представники КМДА запевнили, що проект погоджено з Мінкультури, розроблено інженерно-проектну документацію та отримано висновок експертної ради ЮНЕСКО щодо будівництва мостового переходу, а об’єкт не перебуває у так званій буферній зоні.

У свою чергу Ігор Луценко продемонстрував копію листа Мінкультури до КМДА, в якому, за його словами, сказано, що Мінкультури наголошує на необхідності зупинення будь-яких будівельних робіт на місці спорудження мостового переходу до врегулювання розбіжностей у законодавстві та проведення консультацій. Однак представники Мінкультури на засідання підкомітету не прийшли, щоб пояснити свою позицію.

Підкомітет реагуватиме на проблему через відповідні звернення до КМДА, Мінкультури та правоохоронних органів.

Довідково

Пішохідно-велосипедний міст, що з’єднає парк «Володимирська гірка» з Аркою Дружби народів, планують звести та відкрити в Києві наприкінці весни наступного року. За словами міського голови Віталія Кличка, міст з’єднає два туристичні маршрути — парк «Володимирська гірка» і парк «Хрещатий» та слугуватиме лише для пішоходів і велосипедистів. Новий міст буде завдовжки 210 метрів, ширина буде змінна — від 6 метрів у регулярних зонах до 14 метрів у зонах оглядових майданчиків. Мостовий перехід зведуть із бетону та скла. Проектом будівництва мосту передбачено пішохідні та велосипедні доріжки, оглядові майданчики, сучасне освітлення, відеоспостереження.