Коли батьки, з’ясовуючи стосунки, вдаються до побоїв, на захист стають найслабші члени родини — їхні діти. Це здається нелогічним, неприродним, якимось блюзнірством, але, на жаль, типовим для нашого часу: жертвами подружніх конфліктів часто є не чоловік чи дружина, а їхні діти. В чому вони винні?

У Лисичанську такими жертвами стали одразу п’ятеро малюків: старшій дитині виповнилось лише десять років. На їхніх очах п’яний батько так відлупцював матір, що та ледве дотягнулась до телефону, щоб викликати поліцію. Крики матері від болю через побої, які батько супроводжував погрозами та брутальною лайкою, довели дітей до знесилення від переляку та напруги. Малеча забилась у віддалений куток кімнати і, захлинаючись, плакала, а старші за віком намагалися зупинити розлюченого батька, якось допомогти мамі... І не могли оговтатися від його міцних стусанів, отриманих у відповідь.

Співробітники ювенальної превенції Лисичанського відділу поліції прибули на місце й одразу ж забрали дітей із родини. Трьох помістили до Центру соціально-психологічної реабілітації, де їх обстежили, перевірили фізичний та психологічний стан, двох госпіталізували.

Зважаючи на ситуацію, яка склалася в родині, і для запобігання насильству стосовно дітей прийнято рішення про їхнє тимчасове вилучення з сім’ї.

Ще більш резонансний випадок стався у Сєверодонецьку. До міського відділу поліції зателефонував фельдшер із травмпункту і повідомив: до них доставили дворічного хлопчика з переломом потиличної кістки, забійною раною підборіддя, травматичною екстракцією зуба та іншими ушкодженнями. Як пізніше з’ясувалось, дитину побив 32-річний співмешканець матері. Під час конфлікту зі своєю цивільною дружиною чолов’яга декілька разів ударив малолітню дитину об вхідні двері. Бо хлопчик, бачте, плутався під ногами і якось по-своєму, по-дитячому, намагався захистити маму. Ось псевдобатько і зірвав на ньому своє зло...

Здавалося б, мати, яка переживає за стан здоров’я своєї дитини, ніколи не простить коханцю таке знущання і її заява в поліцію на чоловіка, котрий підняв руку на малюка, — буде цілком логічною. Але жінка цього не зробила... Кримінальну справу на чолов’ягу все ж було відкрито, але за фактом звернення до поліції працівників лікарні. Роблячи вибір між коханцем і сином, жінка обрала першого.

Хто ж захистить малюка? Першими спадають на думку дві інстанції — поліція та соціальні служби. Поліція, зокрема, не може не звернути увагу на той факт, що чоловік недавно вийшов на волю, відсидівши належне, отже, має шанс іще раз сісти за грати за знущання над малолітньою дитиною. Але його навіть не заарештували. Соціальні служби також не виявили уваги до жертви насилля, якій навіть і двох років іще не виповнилось.

Хто у разі суду представлятиме сторону малюка? Мати, яка захищає свого співмешканця, незважаючи на його неприборкану лють стосовно її сина? Чи соціальні служби, які не виявили своєї принципової позиції, не втручаються у цю справу і не беруть під захист маля? Залишається багато запитань і до правоохоронних органів. Що робиться для того, аби дитина була у безпеці?

Як стало відомо, кривдник скористався тим, що не був заарештований, і накивав п’ятами. Де він сьогодні перебуває, — невідомо.

Луганська область.