Фото з домашнього архіву Либаків.

«Музейні оповіді. Невигадана історія кохання» — такий проект стартував у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. Першою озвучили історію кохання і трагічної долі подружжя Ольги і Василя Либаків — корінних мешканців Рівного, пращурі яких здавна жили на історичній вулиці Шевченка, поруч зі Свято-Успенською церквою.

Одружившись у 1931 році, Ольга і Василь Либаки (на знімку) дочекалися своєї першої донечки, яка з’явилася на світ у червні 1941-го. А далі прийшла війна, яка розлучила подружжя назавжди. Василя відправили на уральські заводи, де він помер від тяжкої недуги, а його дружина з донечкою Галею залишилися у Рівному. Ольга з надією чекала чоловіка, пережила всі труднощі тимчасової німецької окупації, а по війні, дізнавшись про його смерть, свою тугу і біль удень і вночі виспівувала в піснях.

А Василь назавжди залишився молодим на портреті у їхньому домі. І донька Галина, яка так і не знала батьківської ласки, і онуки, і правнуки донині бережуть добру пам’ять про нього.

«Музейні оповіді» — це виставка-ілюстрація з особистих речей та документів родини Либаків, слайд-шоу документальних світлин, музичне оформлення.

Галина ДАНИЛЬЧУК,

завідувачка відділу виставок Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Рівне.