На знімку: на сцені — біг-бенд кафедри джазу Київського інституту музики імені Р. Глієра під орудою Денніса Аду.

Фото Альони ЩЕРБАНЬ.

Двома фінальними концертами — «Зірки академічного мистецтва — студенти Київського інституту музики імені Р. Глієра» та «Зірки популярної музики і джазу» — цього тижня у столиці завершився 25-й мистецький фестиваль «Шевченківський березень». Такий творчий звіт колектив навчального закладу влаштовує щороку. Заходи відбулися у Колонній залі ім. М. Лисенка Національної філармонії України та Будинку звукозапису Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Зірковий концерт у Будинку звукозапису розпочався з приємних формальностей. Перший заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей виконав доручення прем’єра Володимира Гройсмана оголосити подяки за сумлінну працю трьом педагогам «найкращого музичного закладу цього рівня» — Артему Менделенку, Наталії Лебедєвій та Деннісу Аду. Кожен з них — постать непересічна. Відома піаністка, композиторка і бенд-лідер Наталія Лебедєва є директором міжнародного дитячого джазового фестивалю й ініціатором багатьох міжнародних музичних проектів. Трубач Денніс Аду, попри досить молодий вік, — знаний джазовий виконавець, бенд-лідер і композитор. Колишній випускник інституту Глієра нині викладає у цьому навчальному закладі.

У Будинку звукозапису своє мистецтво презентували студенти і творчі колективи коледжу та кафедр джазової музики й естрадного співу КІМ. Ведучим вечора був відомий популяризатор джазу, музикант, композитор і педагог, заслужений артист України Ігор Закус. У концертній програмі брали участь біг-бенди кафедри джазу під керуванням Денніса Аду та коледжу КІМ під керуванням Дениса Єфременка, ансамблі під орудою Ігоря Закуса, Наталії Лебедєвої та Олега Лисія.

У залі панувала невимушена атмосфера джем-сейшену. Викладачі грали на одній сцені зі своїми учнями, отримуючи задоволення і від музикування, і від спілкування. Дехто з виконавців, як-от четвертокурсник Нікіта Берестецький, встигав змінити за вечір по кілька інструментів: спочатку — сопрано-саксофон, потім — альт-саксофон... Лунали світові хіти, зразки американського джазового стандарту, твори сучасних українських композиторів та народні пісні («Била мене мати», «Ой чий то кінь стоїть», «Под облачком») в оригінальній обробці. Біг-бенд кафедри запалив публіку драйвовим «Гопаком» (в аранжуванні Денніса Аду), який, за словами Ігоря Закуса, вже час зарахувати до українського джазового стандарту.

Пісню із золотого фонду української естради — «Колискову зорі» — виконала першокурсниця Валерія Хоменко. Дівчина — лауреат численних всеукраїнських та міжнародних конкурсів, лише протягом останнього навчального року посіла друге місце на Міжнародному конкурсі вокалістів «Шабит» у Казахстані, здобула головний приз міжнародного конкурсу вокалістів «Твоя зірка» у Рівному, Гран-прі інтернаціонального співочого форуму у Харкові.

На сцені філармонії свою майстерність демонстрували зірки академічного мистецтва. Глядачі не шкодували оплесків для творчих колективів інституту: жіночого та камерного хору під керуванням народної артистки України Галини Горбатенко та заслуженого діяча мистецтв України Зої Томсон, трьох інститутських оркестрів — симфонічного (керівник — Віталій Протасов), народних інструментів (під орудою Ігоря Савкова) та духового (керівник — Володимир Сидорченко), ансамблів ударних та струнних інструментів під орудою Миколи Томасишина та Михайла Волкова. За участю цих популярних колективів відбулося прем’єрне виконання нових творів Олександра Злотника, Йозефа Свідера, Віктора Степурка, Анатолія Гончарова та Леоніда Танчика.

За понад 150 років свого існування в інституті Глієра запалили чимало зірок української та світової сцени. Сьогодні талановиті музиканти й співаки стають відомими ще до того, як отримають диплом.

«Щороку більш як дві сотні наших студентів здобувають нагороди на різних конкурсах і фестивалях», — розповідає ректор КІМ народний артист України Олександр Злотник. Нещодавно він і сам отримав відзнаку — спеціальну премію загальнонаціональної програми «Людина року». Цьогоріч у звітних концертах уперше виступив міжнародний квінтет у складі піаніста Олександра Леонова, лауреата Міжнародного конкурсу молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця, лауреатів міжнародних конкурсів Григорія Амбарцумяна (І скрипка) та студентки з Південної Кореї Хео Мунджунг (ІІ скрипка), лауреатів національних конкурсів альтиста Вільяма Крапивкіна та віолончелістки Юлії Параки. Міжнародне визнання отримало тріо у складі Ольги Стукалової (флейта), Дем’яна Вирозуба (кларнет) та Дарини Рури (фагот). Торік цей колектив брав участь у європейському мистецькому проекті в Лейпцигу.