Фото: sk1.tv

«Пустіть дітей до школи!», «Припиніть дискримінацію дітей!» — з такими й схожими плакатами батьки житомирських школярів і дошкільнят уже кілька разів збиралися і під стінами міськради, і в сесійній залі. Так вони висловлювали своє невдоволення рішенням комісії з питань ТЕБ і НС міської ради щодо заборони з середини лютого допуску невакцинованих дітей до закладів освіти. «Не можна нас ставити перед фактом і не можна нас шантажувати тим, що, коли не буде календарних щеплень у дитини, то її не допускатимуть до навчання», — казала учасниця акції Віра Гринишина. У свою чергу заступник міського голови Вікторія Краснопір роз’яснювала: «Це не «ноу-хау» Житомирської міської ради, а вимушений захід, який ми маємо застосувати для того, щоб підкріпити на місцевому рівні положення Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», ст. 15 якого передбачено, що прийом дітей до навчальних закладів здійснюється за наявності відповідних довідок про щеплення». А в законі прямо сказано: «Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється».

Яких тільки аргументів не висувають противники вакцинації! Один молодий чоловік договорився до того, що небезпечні інфекції, які колись забирали сотні тисяч життів під час епідемій, вдалося усунути не завдяки вакцинам, а тому що поліпшилася санітарно-гігієнічна ситуація. Але якби ж то кір був «хворобою брудних рук»...

Хоч як це парадоксально, негативну роль відіграє Інтернет. Спілкуючись у соціальних мережах, молоді мами накручують одна одну історіями про жахіття, які чекають на їхніх дітей після щеплень.

А як в інших країнах? Виявляється, в Канаді стурбованість викликає ситуація в провінції Британська Колумбія, де цього року найбільше випадків кору — 18. Для порівняння: у Житомирі тільки в навчально-виховному комплексі № 11 із січня ця недуга вразила 12 дітей. А загалом за період з 1 січня по 11 березня (включно) в Житомирі зареєстровано 176 випадків кору. Така різниця дивує, тим паче що в нас щеплення обов’язкове, а в більшості провінцій Канади цього не вимагають. Мабуть, тому, що суворість наших законів пом’якшується необов’язковістю їх виконання. І чимало записів про вакцинацію — липові.

Підготувала власний кореспондент «Голосу України» Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.