Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Проект «Північний потік-2» несе в собі безліч політичних та економічних ризиків і загроз не лише для України, а й для країн Європи. Європейська економіка може стати більш залежною від Росії — застерігає Захід українська сторона, натомість пропонуючи залучити іноземні компанії до управління українською ГТС.

Ціна за незалежність

Проект газогону ПП-2 має на меті, окрім економічного тиску на Україну та позбавлення її статусу держави-транзитера газу (про що давно мріє Росія), також посилення політичного тиску на Європу, так вважає Президент України Петро Порошенко. «Цей трубопровід не має економічного сенсу. Це спроба Росії послабити Україну, яка щороку отримує майже 3 мільярди доларів на транзитні збори. Але насамперед Путін хоче забезпечити геополітичний тиск на Західну Європу».

Західній Європі, до якої транспортується російський газ територією України, варто враховувати, що в Україні більш ніж достатньо транспортних потужностей для транзиту російського газу. Потужність української ГТС становить 146 млрд кубометрів газу на рік. Наразі використовується 90 млрд. Українські газосховища дають змогу зберігати запаси до тисячі днів. Система цілком надійна. Тож навіщо витрачати 20 мільярдів доларів на обхідний трубопровід? Щоб відкинути сумніви Заходу щодо надійності України як транзитера, Порошенко запросив німецькі енергетичні компанії інвестувати в українську газову промисловість, взяти участь в її управлінні.

Окрім того, у ПП-2 криється і безпекова загроза для всього регіону. У разі побудови ПП-2 Росії доведеться захищати Балтійське море. «Дуже велика загроза для європейської енергетичної безпеки і для Європи. Подивіться, що Росія робить стосовно нелегітимно побудованого Кримського мосту. А тепер уявіть собі: через Балтійське море вона перекачує мільярди кубометрів газу. Як вона захищатиме цей транзит, до яких провокацій вона вдаватиметься?» — застеріг міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час Мюнхенської безпекової конференції. На його думку, після того, що відбулось біля Керченської протоки, Балтійське море Росія захищатиме всіма засобами без будь-яких «червоних ліній».

Президент Порошенко закликав європейські країни єднатися в рамках НАТО, у двосторонніх відносинах і «припинити будь-які політично мотивовані та провокативні російські проекти, щоб зістрибнути з російського газового гачка». Ми, українці, це вже зробили. Наразі ми купуємо газ у Європи. І хоча це дорожче, ніж раніше купували в Росії, це — ціна за незалежність, включно з енергетичною.

Гібридна окупація

Російський проект газогону ПП-2 — це форма прихованої замаскованої війни і гібридної зброї проти Європи і європейських споживачів, вважає і глава українського уряду. «Ми знаємо, як це — бути залежним від Росії в енергетично-політичному плані. З власного досвіду нам відомо, як це небезпечно. Тож зараз ми розглядаємо цей проект як геополітичну зброю Росії», — наголошує Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Щойно Росія почне домінувати на газовому ринку, вона зупинить постачання, — передбачає він і застерігає: «Назвіть мені гарантію, яку Росія давала останнім часом і дотрималася її».

Натомість Україна запропонувала західним партнерам спільно керувати своєю газотранспортною системою, котра була побудована ще за часів СРСР спеціально для транзиту російського газу до Європи. Іноземні компанії можуть вигідно вкласти свої інвестиції в Україну і отримувати енергетичні ресурси з іще одного джерела.

Енергетичний батіг

Український парламент також застерігає Європу від участі у проекті «Північний потік-2». «Тому що ми, як ніхто, знаємо, як Росія може використовувати енергетичний батіг для корумпування та впливу на політичну верхівку», — сказав Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на конференції «Уроки гібридного десятиліття». За його словами, складова енергетичної безпеки є дуже важливим елементом безпеки не тільки України, а й всього світу. Парубій виступив з ініціативою, що українська ГТС, яка на сьогодні є головним елементом транзиту, повинна мати платформу спільного використання з іноземними партнерами, які б могли стати співучасниками управління українською ГТС.

У квітні 2018 року Верховна Рада ухвалила Звернення до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості будівництва газопроводу ПП-2 та монополії Російської Федерації на газових ринках світу. 12 лютого 2019-го понад 20 українських парламентаріїв звернулися до Європейського парламенту, Європейської комісії та Європейської ради з відкритим листом щодо забезпечення енергетичної незалежності Європи та протидії реалізації ПП-2. У зверненні українські парламентарії нагадали, що в Угоді про асоціацію України з ЄС (від 12 грудня 2018 року) наголошується на вирішальній ролі України в європейській мережі енергопостачання та засуджується будівництво ПП-2. А в статті 274 Угоди про асоціацію йдеться про необхідність урахування інтересів України щодо транзиту газу до ЄС.

Як запобігти збиткам

Збитки України від спорудження та запуску «Північного потоку-2» можуть сягнути 3 мільярдів доларів на рік. «Ми втратимо весь транзит. Тому що є ще «Турецький потік», який побудують та запустять до кінця 2019 року. Він теоретично може забрати більш як 30 млрд м3. Також 55 млрд м3 із території України може забрати «Північний потік-2». Якщо їх скласти, це близько до нинішнього обсягу транзиту через територію України», — заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв під час 15-ї щорічної Ялтинської європейської стратегії. Водночас у «Нафтогазі» заявили: якщо проект ПП-2 через Балтику буде реалізований, то Україна домагатиметься компенсації 12 млрд доларів у Міжнародному арбітражі. Відповідний позов компанія вже подала до Міжнародного арбітражу.

До речі, самі розробники проекту «Північний потік-2» вважають, що новий газогін не замінить транзит газу через Україну. «ПП-2 не може замістити транзит газу через Україну. Він поставлятиме додатковий газ через додаткову інфраструктуру», — заявив 27 березня журналістам у Берліні офіційний представник Nord Stream 2 AG Єнс Мюллер. Мотивував він це тим, що щорічний транзит через Україну становить 93 млрд кубометрів, а пропускна спроможність ПП-2 — 55 мільярдів.

Довідка

«Північний потік-2» — проект російського газопроводу, який будує компанія Nord Stream 2 AG з Російської Федерації до Німеччини (Грайсвальд) в обхід України через Балтійське море. 51% акцій належить «Газпрому». Партнерами виступають компанії Royal Dutch Shell, Wintershall, Unipe, OMV і Engie. Довжина трубопроводу становитиме 1220 кілометрів, загальна потужність — 55 мільярдів кубометрів газу на рік.