Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Слова, винесені у заголовок, дуже дотепно характеризують сьогоднішню ситуацію з ціною на блакитне паливо. Підвищили у рази, зменшили — під завісу опалювального сезону — на 17 копійок. Читаємо і радіємо!

«Кабінет Міністрів України надав можливість «Нафтогазу» знизити ціни на газ для населення вже з квітня 2019 року. Відповідне рішення було прийнято урядовцями 3 квітня. Згідно з урядовим рішенням, якщо кон’юнктура газового ринку демонструє зниження цін на газ для промисловості, «Нафтогаз» зобов’язаний продавати для населення газ за ціною, що визначається як середньоарифметична ціна газу, за якою державна компанія пропонує газ промисловим споживачам за умови передоплати. Якщо ціна для промисловості зростає, «Нафтогаз» має продавати газ для населення за ціною, встановленою урядом України. За прогнозами Міністерства енергетики та вугільної промисловості, тенденція до зниження цін на газ спостерігатиметься в Україні до грудня 2019 року. Це й дало підстави уряду знизити ціну на газ для населення...» НАК «Нафтогаз України» виконав розпорядження уряду і знизив ціну на газ для населення... з 8,55 грн за куб. до 8,38 грн за куб., тобто на 17 копійок за куб. Про це прес-служба «Нафтогазу» одразу і повідомила.

«Ми вже виконали... доручення Прем’єр-міністра і з 1 квітня продаємо газ населенню за ціною нижче 8,55 грн», — йдеться у повідомленні. 3 квітня Кабінет Міністрів дозволив НАК «Нафтогаз України» встановити ціну на газ для населення нижче, ніж 8,55 гривень за кубометр. За словами глави НАК Андрія Коболєва, із урахуванням ПДВ, витрат на транспортування і поставку ціна імпортного газу становитиме приблизно 8380 грн за тисячу кубометрів.

Соромимося спитати: то це все-таки ручне регулювання чи справжній газовий ринок? І як розцінювати нещодавні запевняння про те, що, мовляв, підвищення газових тарифів — вимога МВФ? І навіщо тоді, даруйте, НКРЕКП, якщо рішення приймає Кабмін, а «Нафтогаз» бере під козирок?!! І невже ж оті 17 копійок не насмішка над платниками?

А зараз — новини з будівельних майданчиків. За нинішніх темпів введення в експлуатацію житлових будинків на одного українця сьогодні припадає приблизно чверть квадратного метра житла. Про це розповів президент «Київміськбуду» Ігор Кушнір. За даними статистики, з початку року обсяги будівництва зросли на 17%. Попри це мало не половина населення України (45%) мешкає нині у перенаселеному житлі, тоді як у Європі — лише 17%.

«Скільки б не говорили про те, що Києву рости нікуди, відповім, спираючись на ту ж статистику. 20 із чимось квадратних метрів припадає на одного жителя країни. Для порівняння, в Європі показник стартує від 40 кв. м і вище. Це означає, що існує величезна необхідність будівництва нового житла», — сказав Кушнір і додав, що навіть теперішні темпи будівництва для України є недостатніми. Незважаючи на пожвавлення будівництва, лише у столиці на квартирному обліку при районних адміністраціях перебуває приблизно 70 тисяч родин.

Додамо, що ордери отримують одиниці.

І  насамкінець... про шашлик. Завдяки фахівцям Української асоціації постачальників торговельних мереж стало відомо, скільки коштує кілограм цієї вже далеко не екзотичної страви у кожному регіоні України: де він найдорожчий, а де найдешевший.

За інформацією від голови асоціації Олексія Дорошенка ТОП-3 найдорожчих регіонів має такий вигляд: Закарпатська область — 267,2 грн, Харківська область — 262,2 грн і Київ — 256,7 грн. А перша трійка найдешевших регіонів така: Тернопільська область — 217,4 грн, Волинська — 226,4 грн, Львівська — 235,1 грн.

Додати нічого. Смачного!