На знімку: ось такий вигляд мала внутрішньобудинкова система просто в під’їзді однієї з хмельницьких п’ятиповерхівок.

Фото автора.

Таке життя хочуть улаштувати боржникам УМК

Навіть розкритиковані всіма колишні ЖЕКи на таке не наважувалися. Бувало, погрожували неплатникам штрафами, пенею й судами. Але далі цього, як правило, не заходило. Та й що було піднімати бучу, якщо всі знали: як ЖЕКи працюють — так їм і платять.

Зате комунальні підприємства «Управляючі муніципальні компанії», які прийшли їм на зміну, вирішили діяти рішучіше. У середині березня одні розклеїли оголошення на під’їздах хмельницьких будинків, інші — надіслали попередження споживачам, які мають заборгованість перед УМК. Ось цитата з останнього: «Вимагаємо сплатити повну суму заборгованості або до вказаної дати від’єднати від живлення електричні прилади у Вашій квартирі, так як компанія змушена буде поступово від’єднати квартиру від внутрішньобудинкових мереж доставки електричної енергії, холодного водопостачання та водовідведення».

«Дипломатичність» аж зашкалює

Ось так «тонко» комунальники намагаються впливати на боржників. Спочатку вимагають. Але тут-таки пропонують власнику квартири відрізати всі дроти, які ведуть до його помешкання. А ні — то ще й без води і туалету залишиться. Щоправда, хто має від’єднати від системи останні, точно не вказують.

Звідки така гра слів? Бо ж навряд чи можна сподіватись, що хтось сам улаштує собі «темну» у квартирі. Думається, не від неграмотності. Навпаки, розсилаючи листи-вимоги в УМК мали добре розуміти всі правові наслідки. А розуміючи, що не мають права позбавляти споживачів тих послуг, котрі самі не надають, придумували свої варіанти.

Посилаються насамперед на статті Закону України «Про житлово-комунальні послуги», де йдеться про те, що споживач зобов’язаний оплачувати житлово-комунальні послуги в строки, встановлені договором або законом. А ще — на постанову Кабміну, в якій так само йдеться, що споживач зобов’язаний платити, а управитель має право вимагати цю оплату. Але в обох випадках не йдеться про те, що він має право зупиняти послуги, які надають інші компанії, як то енерго- чи водопостачання.

Відповідно до тих самих документів, за борги споживач справді може бути покараний — пенею. Але якраз ця стаття іншим законом відтермінована і ще тільки має набути чинності від початку травня.

До речі, і відключати можуть — закон теж дає на це право. Тільки варто звернути увагу на те, хто може і як може це робити.

Свою правоту комунальники пояснюють тим, що раніше витрати на обслуговування внутрішньобудинкових електричних мереж їм відшкодовували енергопостачальні компанії. Тож, хто платив — той і міг вимикати. Тепер НКРЕКП і Кабмін змінили ситуацію: ця сума має бути включена в платіжку УМК. А коли так, комунальники вважають себе надавачем послуги, а значить, на їхню думку, і можуть припиняти її надання через борги.

У цих юридичних тонкощах розібратись непросто. Але ж навіть невтаємниченому зрозуміло: послуга з енергопостачання і послуга з утримання будинкових мереж — це різні речі. І коштують вони по-різному. І платять за них у різні установи. Тому й припиняти їх можуть тільки ті, хто надає. А не всі охочі. УМК може не обслуговувати мережу, тобто не ремонтувати, не слідкувати за її станом тощо. Але передача енергії не входить в її компетенцію.

До речі, щодо послуг, які надають безпосередньо УМК, то саме їх споживачам помітити найважче. Хоча вони і прописані в договорах, проте власників квартир, як і раніше, так і тепер, найбільше якраз хвилює питання: що ж таке роблять УМК, за що їм потрібно так багато платити?

Неплатежі зростають, бо збільшуються тарифи

Не будемо вважати це твердження незаперечним, але й відкидати його не можемо. Борги споживачів перед комунальними службами, включаючи і колишні ЖЕКи, не вдавалось подолати до кінця нікому. Але темпи, з якими вони зростають протягом останнього часу, вражають. Прослідкувати цю динаміку можна за даними обласного управління статистики. Приміром, торік у січні населенням області було сплачено за житлово-комунальні послуги майже 515 мільйонів гривень, і це становило приблизно 83 відсотки від нарахованих за цей період сум. А вже цього року в січні краяни віддали 621 мільйон гривень, і це становило... точно такий самий відсоток від нарахованого. Тобто заплативши на 106 мільйонів гривень більше, вони все одно залишились у боржниках.

Що ж до плати за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, то минулорічний борг на згадану дату в 39,9 мільйона гривень тепер зріс до 62,8 мільйона гривень. І це зовсім не тому, що хмельничани вперто бойкотують роботу комунальників. Хтось не може здолати розцінки, які ті породили. А хтось так і не може зрозуміти, за що повинен платити.

З червня в обласному центрі почали діяти нові тарифи на квартплату. Вони були визначені для новостворених УМК, які прийшли на зміну ЖЕКам. Залежно від конкретного будинку й УМК вартість зросла десь на половину, а десь і удвічі. Але, як запевняли в міськраді, це сталось через справедливе корегування структури кожного тарифу. Він мав перетворитись зі збиткового на економічно обґрунтований. І як результат — замість півтори-двох гривень за квадратний метр житла тепер споживачі мають платити приблизно п’ять. Нові платіжки просто ошелешили хмельничан. Віддавати по 300—400 гривень на місяць за пошарпані під’їзди, забиті смітники у дворах, старі дахи і смердючі підвали — чи не занадто велика плата? Особливо зважаючи на те, що в повсякденному побуті мешканці багатоповерхівок практично не відчули змін. А зміна назв, керівників та власників — хіба це привід для того, щоб платити більше?

Уже ніхто й не намагається знайти відповідь на це риторичне питання. Як і на те, як взагалі можна прив’язувати комунальні платежі до квадратного метра житла. Про яку «справедливість» тарифів може йтися, коли плата обчислюється не відповідно до пофарбованих стін у під’їзді, метражу полатаного даху, кількості замінених у підвалі старих водопровідних труб чи метрів заміненої спаленої електропроводки, прибраної прибудинкової території (це якраз усе ті послуги, котрі має надавати УМК), а за квадратуру квартири, куди нога працівника компанії може не ступати не те що роками — десятиліттями?

Надія на те, що новостворені УМК працюватимуть удвічі краще (настільки підвищилась квартплата), ніж ЖЕКи, виявилась ілюзією. Але самі УМК не хочуть миритись з тим, що при «незбиткових» тарифах вони не отримують стільки, як хотіли б. Зрозуміло, що вимагатимуть своє від споживача, використовуючи листи, оголошення, попередження і не тільки.

Тож одвічна боротьба — жильці проти комунальників — не припиняється.

Тільки факт

Куди насправді йдуть гроші?

Головного бухгалтера одного з комунальних підприємств Хмельницької міської ради підозрюють у привласненні понад 1,6 мільйона гривень. Як повідомили в прокуратурі області, слідчим відділом Хмельницького відділу поліції Головного управління Національної поліції в області проводиться досудове розслідування за цим фактом. Кримінальне провадження розпочато за заявою новопризначеного директора підприємства, який виявив нестачу. Під час слідства встановили, що колишній головний бухгалтер протягом двох років уносив у банківські платіжні системи підприємства завідомо неправдиві відомості про зарахування на власний картковий рахунок «заробітної плати» та перераховував собі кошти.

Стало відомо також, що головному бухгалтеру була нарахована зарплата на суму майже 93 тисячі гривень, а фактично з каси підприємства і банківських рахунків йому перераховано понад 781 тисячу гривень. Підозрюваному не вдалося документально підтвердити й суми, які отримував з каси під звіт. Крім того, немає договорів чи інших підтверджувальних документів, відповідно до яких підприємство оплачувало придбання товарів, робіт і послуг у фізичних осіб — підприємців.

Хмельницький.